Сигнализирай!

С новия бюджет служебният кабинет връща 20% ДДС за ресторантьори и хляб

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
341
0

Служебният кабинет ще внесе с известно закъснение в Народното събрание проект на бюджета за 2025 г. с 3% дефицит. За целта ще бъдат предложени редица мерки за повече приходи и намаляване на разходите, съобщава “СЕГА”.

Това обяви служебният финансов министър Людмила Петкова след днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, на което бе разгледан пакетът данъчни промени за догодина, публикуван за обществено обсъждане от МФ още през септември. Те не предвиждат увеличаване на съществуващи или нови данъци. Повечето са технически изменения, свързани с прилагането на европейски директиви и изисквания на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и прецизиране на нормативната уредба.

Измененията в данъчни закони, както и проектобюджета за 2025 г., ще бъдат представени с известно закъснение и няма да бъде спазен крайният срок - 31 октомври, стана ясно от думите на Петкова.

"Не предлагаме промени в ставките на основните данъчни закони - Закона за ДДС, Закона за данъците на фирмите и на данъка върху доходите на физическите лица", посочи и днес Петкова.

Не стана ясно обаче какви промени в приходната част на проектобюджета ще предложи МФ, така че да осигури повече постъпления в хазната догодина. Нито какви разходи трябва да бъдат отрязани, за да се свие оформящата се дупка в хазната - между 12 и 18 млрд. лв.

Със сигурност за догодина МФ не предвижда да бъде удължено действието на по-ниската ставка ДДС за ресторантьорите и нулевата ставка ДДС за хляба.

 Т.е те ще се върнат на стандартните 20%. Годишният ефект от връщането на по-високата ставка е 400 млн. лв., каза Петкова. 

"Преференциалните ставки по принцип са предпоставка не само за увеличаване на административната тежест, но те са и предпоставка за отклонение от данъчно облагане", отбеляза финансовият министър.

"Проект на бюджет за 2025 г. вече е обсъден със социални партньори и с Националното сдружение на общините в България, но предстоят и консултации с партиите, които ще влязат в парламента. Надявам се параметрите на проектобюджета да бъдат одобрени, поне в по-голямата си част", каза Петкова.

Социалните партньори обаче казват, че още не са виждали проектобюджет, а са имали само неформални разговори. Част от работодателските организации днес са приветствали премахването на диференцирани ставка ДДС, въведени още по време на ковид-пандемията.

Бизнесът обаче остро е възразил срещу предложението на финансовото министерство от догодина фирмите на всеки три месеца да декларират дълготрайните си материални активи и материалните си запаси. Целта е по-засилен контрол и предотвратяване на данъчни измами със складови наличности. От работодателските организации обаче смятат това за прекомерна административна тежест за компаниите, която ще доведе до допълнителни счетоводни и инвентарни разходи.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.