<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113536" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск: Аз ...

Новият шеф на Курц: Милиардерът, който диктува стратегията на Facebook и принуди таблоида GAWKER да фалира

01 Януари 2022
0 2006

Прокуратурата в Австрия разследва Себастиан Курц по серия от провинения – от манипулиране на социологически изследвания и медийни поръчки до лъжесвидетелстване…

Това обаче не попречи на 35-годишния бивш канцлер да си намери нова, добре платена работа, пише Булевард България.

Курц ще работи като “глобален стратег” за инвестиционния фонд на милиардера Питър Тийл “Thiel Capital” от началото на 2022 г. Бившият лидер на Австрийската народна партия е потвърдил пред Der Standard, че се готви да поеме новата позиция, но отказва да коментира повече подробности за бъдещите си професионални задачи. 

Новият шеф на Курц: Милиардерът, който диктува стратегията на Facebook и принуди таблоида GAWKER да фалира

Питър Тийл и Себастиан Курц се познават още от 2017 г., когато се срещат на Конференцията по сигурността в Мюнхен. Тогава новоизбраният австрийски канцлер благодари на Тийл за това, че е имал възможността да обсъди с него въпросите на дигитализацията. Двамата са продължили контактите си и в следващите години, като преди месеци Курц изнесе речта в чест на Тийл при присъждането му на международната награда “Франк Ширмахер” в Берлин. 

Историята на Питър Тийл е още по-интересна от краткия, но бурен престой на Себастиан Курц в европейската политика.

Хората, които са гледали сериала на HBO Silicon Valley, вероятно знаят, че Тийл е “вдъхновението” за един от най-особените герои в него – гениалния социопат-милиардер Питър Грегъри. 

Роден в Германия, Тийл живее в Южна Африка, Намибия и САЩ, докато баща му работи като химик за различни компании. 

През 80-те години Тийл учи философия и право в Станфорд, като постепенно възприема консерватизма и либертарианството от ерата на Рейгън като свои възгледи за политиката и обществото. 

В края на 90-те Питър Тийл започва работа в инвестиционен фонд, който поставя основите на бъдещата платформа за онлайн разплащания PayPal. Тийл остава неин главен изпълнителен директор до продажбата й на eBay за 1,5 млрд. долара през 2002.

Година по-късно той създава компанията си Palantir, която се занимава с обработка и анализ на големи бази данни. Един от първите сериозни инвеститори в Palantir е звено към Централното разузнавателно управление на САЩ. Компанията става един от най-важните играчи на технологичния пазар, но е и обект на множество критики от страна на правозащитни организации.

През 2018 г. бившият мениджър в Cambridge Analytica – компанията, обвинена в кражба на огромно количество лични данни от Facebook с цел политическа манипулация на избирателите в САЩ преди избора на Тръмп – Кристофър Уайли свидетелства, че служители на Palantir са съдействали в обработването на събраната информация. 

Самият Питър Тийл има пряка връзка с Facebook – той е първият външен инвеститор, който през 2004 г. влага средства в проекта на Марк Зукърбърг, много преди да се превърне в съвременната гигантскат социална мрежа. И до днес Тийл е член на борда на директорите на Facebook, макар да не се занимава пряко с оперативната й дейност. 

Само преди ден Wall Street Journal публикува ново разследване за вътрешната комуникация във FB в разгара на скандалите след свидетелските показания на Франсис Хаугън. Според журналистите Питър Тийл и още един от дългогодишните членове на борда Марк Андреесен са окуражавали Марк Зукърбърг да не се извинява публично и да организира по-твърда реакция спрямо медиите, след като беше осветено прикриването на тежките негативни ефекти от Facebook и Instagram. 

Питър Тийл е един от най-големите политически дарители в САЩ, беше част от преходния екип на Доналд Тръмп преди встъпването му в длъжност. 

Разминаването между политическите му възгледи и либералната “идеология” на технологичната общност го принуждава да премести всички свои бизнеси от Силициевата долина към Лос Анджелис, Денвър и др. 

Тийл обаче остава силно обвързан с този бизнес – Financial Times посочва, че пандемията също допринася за разширяване на влиянието му, тъй като множество здравни служби по цял свят използват ресурси на негови компании за проследяването на Covid-инфекции и др. 

Един от най-странните епизоди в кариерата му е свързана с делото на Хълк Хоган, което доведе до фалита на онлайн-таблоида Gawker. Тийл плаща близо 10 милиона долара, за да покрие адвокатските разноски на бившия кечист и актьор, който съди медията заради публикуването на секс-запис с негово участие.

През 2016 г. съдът решава, че Gawker наистина са нарушили личните права на Хоган и му присъждат обезщетение в размер на 140 милиона долара – сметка, която банкрутира изданието. 

Причината за намесата на Тийл е много лична – през 2006 г. авторите на Gawker разкриват, че милиардерът е гей още преди той да го обяви публично. В момента Тийл дарява средства за консервативни организации за подкрепа на каузите за равноправие на хомосексуалните хора, а през 2016 г. обяви, че е “горд, че е гей” по време на Националното събрание на Републиканската партия, което издигна Доналд Тръмп за президент. 

Случаят с Gawker повдигна сериозен дебат за новите ограничения пред свободата на словото и за способността на хора с огромни финансови средства да унищожават медии заради личните си накърнени интереси. 

Колкото до Курц – той не е първият европейски политик, който получава нов пост в компания, свързана с технологичната индустрия, в замяна на връзките си с управленския елит на континента.

През 2018 г. бившият вицепремиер и лидер на Либералдемократите във Великобритания Ник Клег стана ръководител на комуникационния отдел на Facebook.

Също като Тийл – Клег държи хардлайнерската позиция, че FB няма нужда да се извинява за това, че е толкова “успешна”, и че компанията не печели от това, че подпомага всяването на разделение сред обществата по цял свят. 

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции