<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135836" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Активисти се ...

“Нямаме нужда от Европа, ако ще бъдем асимилирани”: хиляди на протест в Скопие

03 Юли 2022
0 21749

Хиляди протестираха в Северна Македония вчера срещу т.нар. френско предложение, което ще открие пътя на страната към преговори за присъединяване към ЕС. В столицата Скопие се развяваха македонски знамена и плакати “не на ЕС”. Демонстрантите се обявиха против всякакви отстъпки към България, пише Дойче веле

“Нямаме нужда от Европа”

В петък правителството на Северна Македония представи нов план, изготвен от Франция по време на председателството на Съвета на ЕС, което приключи в четвъртък. Той предвижда Северна Македония да промени конституцията си, за да гарантира правата на българите в страната. 

Съветът по национална сигурност в РСМ ще обсъжда френското предложение

“Нямаме нужда от Европа, ако ще бъдем асимилирани”, заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. “Не искам да съм част от Европа, защото имам правото да съм македонец, който говори македонски език и се бори за идентичността и културата си”, каза още той. 

България е готова да вдигне ветото

Северна Македония е кандидат за членство в ЕС от 17 години. През 2019 година страната дори промени името си, за да реши дългогодишен спор с Гърция. Това решение откри пътя ѝ към НАТО. През 2020 година България блокира началото на преговорите на Скопие с Брюксел. 

Промененото френско предложение съдържа приемане на македонския език, твърди Ковачевски

На 24 юни 2022 година българският парламент упълномощи правителството да одобри началото на преговорния процес на Република Северна Македония РСМ и Албания към Европейския съюз при редица условия, за чието изпълнение гарант да е Европейската комисия: вписването на българите в македонската конституция, нищо в преговорния процес да не бъде тълкувано като признаване на македонския език от страна на България, добросъседството да остане критерий при процеса на присъединяване, спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година и на протоколите към него да бъде включено в преговорната рамка.

“Нямаме нужда от Европа, ако ще бъдем асимилирани”: хиляди на протест в Скопие

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции