<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150243" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гилзи от ловн...

От 40 замесени в случая “Семерджиев” полицаи е уволнен само един

09 Ноември 2022
0 560

От 40 замесени в случая “Семерджиев” полицаи е уволнен само един. Такава е равносметката към момента за извършителя на фаталния инцидент, при който загинаха две млади жени, пише Mediapool.

На 5 юли вечерта колата на Георги Семерджиев връхлетя с висока скорост върху спирка на метрото на кръстовището на бул. “Черни връх” и “Арсеналски” и уби на място двете студентки. Шофьорът на автомобила избяга и се укри, преди да бъде заловен от полицаи при спецакция. Бе установено, че той е бил подпомогнат от полицейския служител Симона Радева. Именно тя бе уволнена скоропостижно и сякаш с това се приключиха дисциплинарните мерки над кадровици.

40 служители на МВР са помагали на Семерджиев (видео)

От 40 замесени в случая &#8220;Семерджиев&#8221; полицаи е уволнен само един
Чадърът над Семерджиев

Вижте скандални разкрития за Симона Радева и полицейския чадър над Семерджиев (видео)

Разследването на МВР разкри данни за упражняван чадър от страна на полицаи над Семерджиев, включително и за системни грешки на високо ръководно ниво. Служебният министър Иван Демерджиев неотдавна обяви смяната на седем началници на столични полицейски управления, които бяха назначени на други позиции в МВР. На брифинг по случая той уточни, че не ръководителите са упражнявали пряк чадър над Семерджиев, но и не са контролирали в достатъчна степен подопечните си.

Над 10 началници в МВР ще бъдат наказани по случая „Семерджиев“ (видео)

Според данни на МВР става дума за бщо 54 нарушения, извършвани с течение на години, като 29 от тях са извършени от служители на ниско ниво. Останалите са от полицаи, по-високо в йерархията – на изпълнителски длъжности, началници на групи, на сектори, на отдели, както и на районни управления. Като отговорен за прикриването на рецидивиста Семерджиев бе посочен и дългогодишният директор на КАТ Тенчо Тенев, който наскоро се пенсионира.

Бившият шеф на КАТ не е упражнил контрол за Семерджиев

Прокуратурата

МВР обаче не е единствената институция, която си затваря очите за Семерджиев години наред. Още през 2014 г. прокуратурата отказва да образува разследване срещу него, посочва Mediapool. Мотивът бил, че не е имал съзнание, че върши нарушение. Защото наказателното постановление за сходна постъпка не му било връчено лично.

Още по-драстичен е случаят с ареста му малко преди извършване на катастрофата. Тогава Семерджиев е хванат да шофира след употреба на алкохол и наркотици. Полицаите обаче не могли да му сложат белезници, защото имал много гривни по ръцете и той успява да избяга с колата си.

От 40 замесени в случая &#8220;Семерджиев&#8221; полицаи е уволнен само един
БулФото

Към момента Семерджиев остава в следствения арест, където е от началото на юли. Разследването срещу него е към края си и предстои материалите да му бъдат предявени. Той ще отговаря за общо престъпления. Наскоро Семерджиев поиска по-лека мярка, но съдът отхвърли молбата му.

От 40 замесени в случая “Семерджиев” полицаи е уволнен само един

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции