<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148950" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проруски вое...

Откриват частен македонски клуб с името на Никола Вапцаров в Благоевград (видео)

28 Октомври 2022
0 184

Откриват частен македонски клуб с името на Никола Вапцаров в Благоевград.

В позиция на Министерството на външните работи се казва, че родственици на поета негодуват срещу използването на името му за изостряне на отношенията между двете страни, предава bTV.

Повод за това стана предвиденото за тази неделя откриване на частен културен клуб “Никола Вапцаров” в Благоевград.

Северна Македония гласува закон за забрана на българските сдружения

„Очевидно става дума за отклоняване на общественото внимание от борбата на българите за права в Северна Македония. Физическо лице, което се представя за част от несъществуваща неправителствена организация, е наело частно помещение от друго физическо лице. Семейството на Никола Вапцаров е възмутено от използването на името на поета в подобни провокации, не е дало разрешение и подчертава българското самоопределение на поета“, подчерта Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи.

Откриват частен македонски клуб с името на Никола Вапцаров в Благоевград (видео)
ВМРО-ДПМНЕ

Откриването на македонския клуб в България е пореден епизод от провокативната политика на част от политическия елит в югозападната ни съседка. Преди десетина дни в парламента на Северна Македония бе внесен законопроект за забрана на българските сдружения. Негов вносител бе опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която е основен двигател за влошаване на отношенията между двете страни. Законът трябваше да засегне и дружествата, които вече функционират на територията на страната.

Северна Македония гласува закон за забрана на българските сдружения

Новата инициатива пак се свързва с партията на Христиан Мицкоски.

От МВнР уточняват, че именуването на клуба на българския поет обслужва интересите на двете основни опозиционни партии в македонския парламент. От там призоваха хората в Благоевград да реагират спокойно и да не се поддават на провокации.

Външно към гражданите на двете страни:

“Не мислите ли, че ви използват. И не мислите ли, че за пореден път се опитват да използват нашата чувствителност по общата ни история, за да настроят брат срещу брата, срещу интересите на собствените си държави.”

Две македонски партии ще присъстват на откриването на „културния клуб“ – ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“. ВМРО – Българско национално движение готви протест.

Откриват частен македонски клуб с името на Никола Вапцаров в Благоевград

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции