<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136803" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Семерджиев о...

Петьо Блъсков и “Труд медиа” са осъдени за тормоз чрез руска пропаганда

10 Юли 2022
0 486

Петьо Блъсков и неговата „Труд медиа“ са упражнили тормоз върху групи от българското население чрез разпространяване на материали от руската преса, съобщи Mediapool.

Материалът, публикуван на 2 септември 2019 г., е бил със заглавие „Педерастите в САЩ бият тревога“. Той е бил дословно преведен и препубликуван в онлайн изданието на Труд, а оригиналът е бил на руската РИА „Катюша“.

Блъсков и “Труд” дължат близо 236 000 лева за наеми и има решение на съда, според МК

След публикуването на статията е била сезирана Комисията за защита от дискриминацията (КЗД). В сигнала до нея се посочва, че в материала са използвани обиди и епитети, които подбуждат предразсъдъци и омраза като „педерасти“, „содомити“ и „перверзници“.

В материала, оформен като антизападна и прокремълска пропаганда, хомосексуалността е описана като болест, а хомосексуалните като опасни хора. Според публикацията те организирано са били внедрявани като „агенти“ във властта, медиите, училищата, здравеопазването. Тяхната цел, според оригиналния текст на РИА „Катюша“, е била да се извършва „агресивен натиск“ върху руската държава, а децата да се „склоняват към опасно поведение“.

За “Труд”, Блъсков, подмазването и изкривените ценности

В статията има призив на хомосексуалните хора да се отнеме свободата на изразяване, защото те „развращават безнаказано нашите деца в интернет“.
Петьо Блъсков и &#8220;Труд медиа&#8221; са осъдени за тормоз чрез руска пропаганда
Архив БулФото

От КЗД налагат на „Труд медиа“ принудителни административни мерки, които включват разработване на методи и механизми за самоконтрол и правила, които да спират дискриминацията. За тези резултати е трябвало да се докладва, а „Труд медиа“ е трябвала да свали материала от електронната си страница, което и към днешна дата не се е случило.

Петьо Блъсков е обжалвал решението пред Административен съд – София град, но от там напълно приемат изводите на КЗД и отсъждат, че статията има дискриминационно съдържание и представлява „тормоз“.

„Използваните квалификации внушават враждебност и накърняват достойнството и честта на лицата с различна сексуална ориентация, създават враждебна и обидна за тях среда. Публикуваният материал съдържа епитети с утвърдена негативна семантика, унижаващи достойнството на нехетеросексуалните хора“, пише в решението на съдия Цветанка Паунова.

Блъсков може да обжалва пред Върховния административен съд.

Инициативен комитет внесе подписка за връщането на хартиените бюлетини

В последните седмици издателят „Труд медиа“ е активен по темата с връщането на хартиените бюлетини и участва в инициативен комитет в подкрепа на идеята. В него членуват още издателят на ПИК Недялко Недялков, бившият водещ и евродепутат Николай Бареков, професорката по политическа психология Антоанета Христова, ММА-боецът Станислав Недков-Стъкии други.

Петьо Блъсков и “Труд медиа” са осъдени за тормоз чрез руска пропаганда

Източник: Mediapool, Свободна Европа

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции