<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141143" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Детрез: ...

Представители на Скопие в историческата комисия се съгласиха, че царството на Самуил е българско

15 Август 2022
0 1664

Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония. Това се казва в официални препоръки на Съвместната историческа комисия до правителствата в София и Скопие за съвместно отбелязване на личности и събития от общата ни история, съобщава БНТ.

Въпросът за цар Самуил беше един от трудно решимите между двете страни. След две години преговори, комисията посочва, че средновековната държава на цар Самуил, която се счита за Българско царство, обхваща по-голямата част от земите и населението на Балканския полуостров. И препоръчва на двете страни да честват заедно Самуил.

Протестиращи изрисуваха звездата от Вергина пред българското посолство в Скопие

За светите братя Кирил и Методий оттам посочват, че “делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа”.
Представители на Скопие в историческата комисия се съгласиха, че царството на Самуил е българско
iStock

Това, посочват български и македонски историците, дава основание на съвременните страни да отбелязват Деня на Кирил и Методий заедно.

Отново демонстрации в Скопие със скандирания “българи – татари” и “българи – фашисти” (видео)

За Свети Климент Охридски – че след Великоморавската мисия на Св. Климент той е потърсен от “средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа”. През 893 г. “по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ”.

Историците отбелязват, че “Свети Наум Охридски след Великоморавската мисия пристига в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент”.

Представители на Скопие в историческата комисия се съгласиха, че царството на Самуил е българско. Представители на Скопие в историческата комисия се съгласиха

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции