<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111636" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон (видео)

13 Декември 2021
0 519

Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон.

“Заради новия вариант Омикрон трябва да се постави трета доза от РНК ваксина, защото тя наистина предпазва. При първи две дози от AstraZeneca защитата е само 20%. Ако обаче се постави бустерна доза при две предишни от Pfizer, се изравнява защитата срещу Омикрон с тази срещу Делта варианта – 85% е сигурно, че няма да се разболееш или ако се случи, ще бъде по-леко”. Това обясдни проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране на Столичната община, в предаването “Твоят ден” по NOVA.

Две дози ваксина не предпазват от “Омикрон”, твърди британско проучване

Той подчерта, че Омикрон е по-заразен, но протича по-леко. Ваксините са малко по-слаби срещу него, а вече преболедувалите Covid-19 могат да се заразят отново. Професорът прогнозира, че нивото на смъртност може да се покачи заради неоказана медицинска помощ.

Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон

Според него новите случаи на коронавирус у нас намаляват доста бавно, защото 10 болни заразяват 9 души. “Не можем да очакваме стръмен спад на случаите. Много са хората в интензивни отделения и починалите”, каза още специалистът.

Професор Аргирова разкри кои са най-честите симптоми на Омикрон (видео)

Той допълни, че 45% от населението на София е ваксинирано. “Не трябва да изпускаме задължителната ваксинация на децата, както и не бива да допускаме епидемии от други инфекции”, призова професорът и прикани хората да се ваксинират и за грип.

Целия разговор с консултанта по ваксиниране на Столичната община проф. Кантарджиев можете да чуете тук.

Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон

Източник и видео: NOVA, “Твоят ден”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции