<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149399" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не, машинният...

Проверка разкри сериозни нарушения в сигурността на Летище София

02 Ноември 2022
0 436

Проверка разкри сериозни нарушения в сигурността на Летище София.

Тайната проверка е била извършена от инспектори на Европейската комисия в периода 10-14 октомври. Това се случва, докато България за пореден път чака отговори дали ще бъде приета за член на Шенгенската зона.

Тайна проверка е установила пропуски в сигурността на летище София (видео)

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев потвърждава, че ЕК “има коментари по сигурността” на най-голямото летище в страната, като прехвърля отговорността върху концесионера “СОФ Кънект”.

Проверка разкри сериозни нарушения в сигурността на Летище София
iStock

На софийското летище не се упражнява достатъчно висок контрол при проверките на ръчен багаж с рентген.

Инспекторите са успели да минат с части, с които може да се сглоби взривно устройство. Източници на Mediapool твърдят, че опасните предмети са били засечени, но проверяващите не са могли да кажат какви точно са те. Но е имало и куфари с други забранени или опасни вещества, които изобщо не са били засечени.

Защо правителството на Марк Рюте не допуска България в Шенген

“Да се надяваме коментарите да бъдат отстранени при предстоящата проверка на ЕК. Ако това не се случи, държавата ще предприеме и най-строгите мерки срещу това нехайство. Стигнахме дотам, че концесионерът, който трябваше да управлява по-добре летището, явно е занижил сигурността там”, заяви Алексиев.

Той дори заплаши, че може да се стигне до прекратяване на договора на концесия, ако тези слабости в сигурността не бъдат незабавно отстранени.

Проверка разкри сериозни нарушения в сигурността на Летище София
iStock

Вече са започнало обучения на служителите от чуждестранни екипи. Те ще ги обучават как правилно да проверяват ръчния багаж и как да спират пътниците със забранени предмети.

“СОФ Кънект” има до 11 ноември да оправи пропуските.

Нидерландия отново гласува против присъединяването на България към Шенген

Дружеството спечели 35-годишен договор да управлява софийското летище през лятото на 2020 г., по време на управлението на ГЕРБ. Зад сделката застана фондът “Меридиам” и операторът на летище “Мюнхен”, с миноритарно участие на “Щрабаг”.

Година по-късно обаче, когато Алексиев пак бе служебен министър, той обяви, че Flughafen Munchen “фигурира само на хартия” в управлението. Както и че техни представители не са се ангажирали с летището.

Проверка разкри сериозни нарушения в сигурността на Летище София
iStock

Опасните пропуски се случват месец преди ЕС да вземе решение дали България и Румъния да влязат в Шенген. Макар Европейският парламент да настояваше преди проверката, че не трябва да има страни-членки на ЕС, извън Шенгенското пространство, Нидерландия за пореден път се обяви против приемането. Парламентът на страната прие резолюция, с която настоява премиерът да не допуска двете страни в системата, докато не бъдат постигнати резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Проверка разкри сериозни нарушения в сигурността на Летище София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции