<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115057" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Австралия от...

Рекордни 50,7-градусови жеги отбелязаха в Северозападна Австралия

14 Януари 2022
0 751

Рекордни 50,7-градусови жеги отбелязаха в Северозападна Австралия.

Австралийските власти предупредиха хората да не излизат днес, защото северозападният бряг е обхванат от изключително гореща вълна с рекордни стойности, каквито е имало преди 62 години, предаде Reuters, цитирана от Клуб Z.

Климатолози и активисти предупредиха, че глобалното затопляне, което се дължи на парниковия ефект е напът да излезе от контрол.

Рекордни 50,7-градусови жеги отбелязаха в Северозападна Австралия

Най-горещите години на планетата, откакто се води статистика, са били регистрирани през последното десетилетие.

Последните седем години са били най-горещите в историята

В северозападния австралийски регион Пилбара, където има мина за добив на желязо, в крайбрежния град Онслоу вчера беше отбелязан температурен рекорд. Регионът е известен с горещото и сухо време, с температури обикновено около 40 градуса през този период на годината.

Рекордни 50,7-градусови жеги отбелязаха в Северозападна Австралия
Прибала, Западна Австралия. Снимка: Reuters

Австралия е един от най-големите замърсители с въглерод на глава от населението, но правителството отказва да се откаже от въглищата и други отрасли, свързани с изкопаеми горива, защото така ще бъдат загубени работни места.

Екстремните горещини ще станат редовно явление?

Учените са установили, че повишаващите се температури може да повлияят съществено върху здравето на хората и върху производителността на труда на открито, което ще доведе до икономически загуби на стойност милиарди долари.

През последните две десетилетия Австралия губи годишно средно по 10,3 милиарда австралийски долара (7,48 милиарда американски долара) и 218 производствени часа заради горещините.

Това показва глобално проучване, публикувано тази седмица от изследователи в университета “Дюк” в Дърам, американския щат Северна Каролина.

Рекордни 50,7-градусови жеги отбелязаха в Северозападна Австралия

Източник: Reuters, Клуб Z

Видео: Sky News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции