Сигнализирай!

КЗП налага санкции заради китайските чаши с радиация

Gospodari.com
Gospodari.com
13.01.2016 г.
11
0

В поредица от репортажи ви разказахме за вноса на детски чаши с повишена радиация. Нашият репортер Влади Василев се опита да установи кой трябва да упражнява контрол в случая, но по стара чиновническа традиция беше подхвърлян като горещ картоф от институция на институция.

 

Агенция Митници и Агенцията по метрология и технически надзор казаха, че не към тях трябва да се обръщаме за чашите. В крайна сметка попаднахме в Комисията за защита на потребителите.

 

"По отношение на чашата е липсвала информация относно от какъв материал е направена чашата. По наша линия сме съставили констативен протокол и ще бъде издаден административен акт, в което има и санкции от 500 до 3000 лева", казва Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Тази Комисия работи по сигнали на граждани, но се питаме как гражданин ще разбере, че една чаша за кафе е с два пъти по-висока радиоактивност, когато например си я купува от магазина?

 

Макар и два пъти по-радиоактивни от естествения фон, чашите се вместват в нормите. Рентгеновата снимка също е в тези норми, но никой не препоръчва да си я правите често, нали?

 

Според нас каквато и глоба да наложат, тя не може да накаже достатъчно престъпната небрежност, проявена към здравето на хората.

 

Ние внимателно ще следим този случай и ще ви информираме, ако своевременно се появат други подобни стоки. Макар че това не е наша работа, но ние сме свикнали да вършим работата на институциита в нашата уникална държава.

 

Вижте още: 

 

ИМА ЛИ КОЙ ДА ИЗСЛЕДВА КИТАЙСКИТЕ ЧАШИ ЗА РАДИАЦИЯ 

 

КИТАЙСКИ ЧАШИ С РАДИАЦИЯ?

 

ПРОВЕРЯВАТ ЛИ СЕ ВНОСНИТЕ СТОКИ ЗА РАДИАЦИЯ? 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.