Сигнализирай!

Хаос, напрежение и колабирали хора при предаването на бюлетините (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.05.2019 г.
1421
0

И тази година броенето и предаването на бюлетини е белязано от неуредици. Този процес все още продължава в София, а членовете на секционните избирателни комисии прекараха нощта в залата "Арена Армеец", пише Dir.bg.

 

 

На част от хората им отне часове, за да предадат изборните книжа, а редица граждани се оплакаха от хаос и липса на организация при обработването на протоколите. Това предизвика гняв и възмущение както сред гласоподавателите, така и сред членовете на комисиите.

 

Такъв хаос по изборите не се случва за първи път и ние от "Господари на ефира" сме правили редица материали по темата. Така например на изборите през 2015 година ви разказахме за опашки от хора и припаднали при предаването на бюлетините.

 

ОПАШКИ И ПРИПАДНАЛИ ПРИ ПРЕДАВАНЕТО НА БЮЛЕТИНИТЕ В АРЕНА АРМЕЕЦ

 

Дори сме връчвали на два пъти "Златен скункс" на председателката на ЦИК Ивилина Алексиева през 2014 и през 2015 година заради подобни неуредици.

 

"ЗЛАТЕН СКУНКС" ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА ЦИК

 

В залата "Арена Армеец" са две от трите Районни избирателни комисии за столицата, като 20 души обработват документите от над 1000 секции. Първите секционни комисии, които пристигнаха в "Арена Армеец" снощи, си тръгнаха минути след 22 часа. До полунощ половината от Секционните избирателни комисии в два от столичните избирателни райони  бяха пристигнали и голямата част от тях обработени и приети. С напредването на нощта обаче изнервянето на чакащи членове на СИК да предадат протоколите се увеличи. От РИК посочиха, че сгрешени протоколи са причина за забавянето, разказва bTV.

 

ЗЛАТЕН СКУНКС ЗА ЦИК ЗАРАДИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА

 

Подобни проблеми имаше и в София област, като най-малко 10 автобуса с членове на СИК тази сутрин осъмнаха на площад "Македония". Хората са прекарали цялата нощ там, в очакване да предадат протоколите си.

 

 

""

Снимка: БНТ

 

 

Във Враца също имаше безсънна нощ - около 400 членове на СИК в областта чакат за предаване на протоколите и не знаят кога ще им дойде редът. Хората твърдят, че работят повече от 24 часа - от отварянето на изборните секции вчера до тази сутрин. В момента не могат да се отчетат пред Районната избирателна комисия във Враца. Те са спали в автобусите и училището, където се прави преброяването. Някои са колабирали. 

 

Междувременно от Районната избирателна комисия заявиха, че отчитането на резултатите върви бавно, защото има много грешки в изборните протоколи. Стана ясно също, че комисиите не са добре обучени, а и има грешки при отчитането на машинното гласуване.

 

Напрежение има и в Хасково, тъй като 12 часа след края на изборния ден пред районната избирателна комисия в Хасково все още чакат стотици хора, които не са предали изборните резултати. Подобни проблеми има в Кърджали.

 

 

 

 

Източник: Dir.bg

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.