Сигнализирай!

12 години трамваи тормозят жители на центъра на София (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
31.01.2022 г.
26
0

12 години трамваи тормозят жители на центъра на София - за това сигнализират хората, които се обърнаха към нас. Разказа им чуйте в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Сигналът

През 2008 година от Столична община разпореждат прекарване на временно трамвайно трасе по бул. "Скобелев" в София. Причината - изграждането на Линия 2 на метрото. Тогава гражданите са уверени, че това ще продължи само две години, а трамваите ще се движат само сутрин и вечер. Става въпрос за линиите 1, 6 и 7.

Години по-късно обаче трамваите остават. Те са разположени на метър от терасите на живеещите там, а шумът, който предизвикват, е от 5 сутринта до 12 вечерта всеки ден. На час там преминават около 20 трамваи. Разстоянието от входа до линиите не позволява в блоковете да влязат линейки, полицейски или пожарни коли.

Хората са търсили съдействие от Столична община, Районната прокуратура и Административния съд. До момента обаче получават само нови и нови празни обещания.

12 години трамваи тормозят жители на центъра на София (РЕПОРТАЖ)
Хронология на обещанията

През 2012 година тогавашният председател на общинския съвет възлага на кмета на София да се преустанови движението на трамваи по бул. “Скобелев”, възложен е и проект. Уви, това не се случва;

Година по-късно общинският съветник Вили Лилков отправя запитване до кмета Йорданка Фандъкова. В отговора си тя пише, че ремонтът трябва да се финансира от държавата.

през 2014 oт общината твърдят, че предстои процедура по инженеринг на ново трамвайно трасе;

През 2016 зам.-кметът по транспорта по това време Евгени Крусев дава ново обещание - проектът да бъде готов до 2017 година

2018 е поредна година на обещания - този път от зам.кметът по транспорт Дончо Барбалов.

През 2019 обещание по темата пред медиите дава и Йорданка Фандъкова. Тя не пести обещания и година по-късно - тогава по думите ѝ проектът дори вече е в ход.

През лятото на миналата година зам.кметът инж. Ангел Джоргов също обещава “Скобелев” да бъде реконструиран. Уви срокът и на това обещание остава неизпълнен.

Този месец ние отправихме молба до Столична община да коментират темата. В отговор получихме следните две изречения:

Столична община ще реализира проект за изместване на трамвайното трасе на бул.“Скобелев“ по-далеч от сградите, като успоредно с него ще бъде извършен и основен ремонт на транспортния тунел при НДК. Двата обекта са свързани и е целесъобразно да се извършат едновременно. 

За изместване на трамвайното трасе е готов идеен проект, а за тунел проектът се финализира. Предвижда се до края на февруари да бъде обявена процедура за избор на изпълнител. 

Може би умишлено не е посочено в края на кой февруари. Още по-умишлено от пресцентъра на Столична община отговарят по този начин на поканата за интервю, която им отправихме. Защо ли кметът Фандъкова се крие от нашите въпроси?!

12 години трамваи тормозят жители на центъра на София

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.