Сигнализирай!

С такива политици, такава свобода на медиите (Коментарът на “Господарите”)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.10.2022 г.
22
0

С такива политици, такава свобода на медиите - това е изводът от вчерашното събитие в пресклуба на БТА. Повече за него чуйте в коментара на "Госпoдарите" с Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

България с години заемаше незавидното 111-то място по свобода на медиите в класацията на “Репортери без граници”. През 2020 година се срина до 112-то място, след като журналисти бяха бити и арестувани от полицаи по време на летните протести срещу правителството на Бойко Борисов.

Само месеци след като приключи кабинетът Борисов 3, страната ни най-после се качи в класацията и стигна до 91 позиция. Уви, случилото се вчера е заявка, че няма как да подобрим представянето си, а дори напротив - Българските медии отново ще се сринат, а усещането за свобода все повече ще бъде мираж.

Всъщност поведението на Костадин Костадинов е такова към медиите далеч не за първи път. През 2019 година видяхме един меко казано шокиращ клип на Възраждане. За него пред “Свободна Европа” Костадинов казва: С този клип казваме, че в България има медии като Свободна Европа, които работят за унищожаването на българската държава. Този клип е насочен точно към медии като вашата. Това не е предизборен клип, а клип, насочен срещу Свободна Европа“.

Това не е ли директен призив за убийство на журналисти?! Къде е прокуратурата? А, да… тя си е на мястото - пази си златните пръсти, както обикновено.

Много други политици са се държали така с медиите

Волен Сидеров, Валери Симеонов, Бойко Борисов, Тошко Йорданов, дори Кирил Петков и Бойко Рашков - това са само част от политиците, позволявали си грубо отношение към репортери. Е, може Ива Николова и Николай Караколев да нямат общо с етичните стандарти на журналистиката, но все пак - политически лица не може да си позволяват такова поведение.

Посланието

Какво обаче ни казва това поведение? Може би да спрем да питаме. Може би по примера на другаря Путин, Костадинов иска да е обграден само от послушни медии, които знаят в каква светлина да го отразят! Без да питат за какво е изхарчил държавната субсидия, която твърдеше, че ще връща, защо според платформата “Лъжеш ли?” той е човекът с най-много неверни твърдения изказани в ефир по време на кампанията и още и още абсурди! Какво са това разни конвенции за правата на човека и разни конституции, в които пише врели-некипели за свободата на словото?!

Има само едно по-неприемливо поведение от това на лидера на Възраждане - това на нашите “колеги”. В нормални страни в Европа и Америка, всички те биха напуснали залата и биха отнели трибуната за изява на агресивния политик. Но не и у нас. Вместо да напуснат пресконференцията и да го оставят да си говори сам и повече никога да не му дадат думата и да не го търсят за нищо българските “журналисти” отидоха да му се помолят специално да си направят синхроните. Стояха и кимаха - изпълнили са задачата си да имат изказване от Костадинов. Браво! За такова поведение оценката е далеч по-лоша от 112-тото място по свобода на медиите.

Но какво от това?

Видео има, въпроси - няма, няма и да има. А и да се зададат някакви, те са само предварително одобрени от пресцентъра на Възраждане. Точно както през годините ги научиха Борисов и Пеевски - купиха си медии и ги превърнаха в това, което вчера видяхме. Все пак така има по-малък шанс за издънки като с ваксинираните антиваксъри…

Всъщност точно медиите, които вчера кротко помолиха (!) Костадинов за синхрон изградиха неговия пиадестал. 164 минути ефирно време е получил Костадинов по време на предизборната кампания само в ефира на БНТ, БТВ и НОВА. Отделно участията му в Евроком и ТВ Европа също не са никак малко. Само за 164 минути в трите големи телевизии той е казал 17 неистини, показват данните на платформата “Лъжеш ли?”. Така за втори пореден път лично лидерът на “Възраждане” печели надпреварата по изречени неверни твърдения в ефир. Следван е плътно от Цончо Ганев от същата партия.

Така ще е. Политиците ще ни лъжат от екрана. Ние ще си мълчим, за да не ги обидим и да не ни обявят за чуждестранни агенти. После ще се сърдят, че не получават достатъчно ефирно време. И така, докато има кой да им вярва. А у нас такива определено се намират.

Реакциите днес

И все пак между журналисти и журналисти има разлика. Затова вчера прочетохме категоричната позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България:

“Призоваваме всички колеги да бойкотират подобни политици, каквито сме имали и в миналото, но на последните избори не събраха и един процент и се превърнаха в маргинали, на които никой не обръща внимание. Убедени сме, че това ще е съдбата и на поредния, който си позволява да напада журналисти и уважавани медии, но трябва ли отново да го търпим с години?”, пише в нея.

Ден по-късно в ефира на големите телевизии чухме твърда позиция от медийни експерти:

Експерти за лидера на “Възраждане”: Всеки журналист е заплашен (видео)

Но тази твърдост няма да промени случилото се по време на пресконференцията, което е не просто една случка, а заявка за бъдещо авторитарно поведение на лидер на партия в парламента, който явно желае да заобиколен от само от благодарни и покорни журналистически погледи.

Няма да промени факта, че репортерите на претендиращи за сериозни медии не просто търпят техни колеги да бъдат унижавани, но и се молят на тези така наречени политици за “едно синхронче”.

Няма да промени и отношението на обществото ни, което изглежда толерира това поведение, щом не просто го допуска, но и го поощрява - особено в социалните мрежи.
Не, господин Костадинов, не сме чуждестранни агенти, не сме и “отходни тръби”. Ние, репортерите, които Вие не харесвате, просто си вършим работата, задавайки въпроси. Но не такива, каквито сте одобрили лично, а такива, каквито касаят обществото. Поведението Ви показва страх и нищо повече. Страх да не лъсне истината за всички неистини, които разпространявате по всевъзможни канали. Страх да не се пропука защитната ви стена от опорни точки, досущ като тези, които чуваме от официалните канали на Кремъл. Разбира се, очакваме съвсем скоро личната ви телевизия “Алфа Възраждане”, по примера на вашият образец Волен Сидеров, и бившият ви шеф Валери Симеонов и неговия СКАТ! Спомнете си обаче каква беше съдбата на тези политически субекти.

А всички вие, скъпи приятели, следващия път помислете кое е по-важно - да чуете отговори на въпросите, които ви интересуват от един политик на когото плащате заплата да ви представлява в парламента, или един политик да си чеше егото, унижавайки журналисти в ефир, без дори да е чул въпросите им. Защото по този начин той отнема вашето право да бъдете информирани!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.