Сигнализирай!

Пет лъжи за машините, които от "хартиената коалиция" разпространяват (проверка на фактите)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.11.2022 г.
550
0

Пет лъжи за машините, които от "хартиената коалиция" разпространяват, решихме да представим в детайли, за да разберете колко манипулации намират трибуна в медии и социални мрежи. Някои от тях вече сме коментирали, на други сега обръщаме внимание в детайли.

Никъде в Европа не се гласува с машини

Всъщност редица европейски държави също използват машини за гласуване. Великобритания и Естония използват същите машини на производителя SmartMatic като един от начините за гласуване в определени райони. Машинно гласуване, но с устройства на друг производител, има и за гласоподавателите във Франция, които гласуват от чужбина, както и за белгийците. В момента се разработват механизми за включване на машинно гласуване и в други европейски държави. В Швейцария се допуска онлайн гласуване, каквото се планира да се въведе и в Литва.

Германският съд забрани машините

Както преди време подробно писахме, използваните в Германия машини нямат общо с тези, закупени и използвани у нас. Германците не получават разписка за гласа си, а в края на изборния ден машината извежда само обобщени резултати. Така няма как да се проследи вотът, което е мотивирало съдът през 2009 година да наложи забрана за използване конкретно на модела машини, който не позволява издаване на индивидуални разписки. В самото решение е описано, че при предложение за друг вид машини, осигуряващи възможност за проверка на всеки индивидуален вот, такива могат да бъдат одобрени. Към момента това продължава да се обсъжда.

Не, машинният вот не е забранен със закон в Германия

"Машините на Мадуро"

Всъщност създателите на машините действително са венецуелци. Но самата компания-производител признава, че при първите избори с такива машини във Венецуела членове на комисии са останали след края на изборния ден. Те са въвели още гласове, напълно фиктивни - по същия начин, по който това се е случвало и у нас с хартиените бюлетини. Поради тази причина SmartMatic се оттегля от пазара във Венецуела през 2018 година. Оттогава компанията е британска, а изборите във Венецуела се провеждат с други машини.

Мистериозното съобщение "Дневникът е подправен"

При последните избори две машини изписаха на дисплеите си текст "дневникът е подправен" още преди старта на изборния ден. В последствие се оказа, че причината е, че е въведена неправилна флашка - съответно машината предупреждава, че това не е софтуерът, гарантиращ неподправен вот. Само неработещата прокуратура е причина все още да не е ясно кой стои зад поставянето на въпросните флашки. Дали не е именно представител на настоящата "коалиция на хартиената бюлетина"? Преценете сами.

Машините са на "Демократична България" и "Продължаваме промяната"

Обществената поръчка за наемане на машини за гласуване всъщност е публикувана на 2 април 2019 година. Възложител е Централната избирателна комисия. Към този момент тя се състои от членове на ГЕРБ, ДПС и БСП - точно същите, които днес се обявяват срещу машините. Предмет на поръчката е „Наемане на 3 000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.“. Предвижда се това да струва 7 500 000 лева. Поръчката е спечелена и изпълнена от "Сиела Норма", става ясно от документацията, публикувана от Агенцията за обществени поръчки.

Тази обществена поръчка показва, че всъщност машинното гласуване е въведено точно от тези, които днес активно се борят срещу него. Изпълнител е точно фирмата, която същите обвиняват в манипулации и зависимости. Единици са хората, които си правят труда да проверят истината - затова и се постарахме да го направим за вас, скъпи приятели.

Изводът

Машините за гласуване се използват и в други европейски държави, не са венецуелски, не са забранени от немския съд и не са поръчани от "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Техният софтуер е защитен и всеки глас може да бъде проверен с хартиените разписки. А лъжите по адрес на машините се разпространяват точно от тези, които преди години настояваха за въвеждането им. Може би защото осъзнаха, че никакви "блутути-млутути" не могат да влязат в употреба в тяхна полза.

Фактите провери Виктория Симеонова

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.