<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121859" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна: Руси...

Русия иска съда да обяви Meta за екстремистка организация

11 Март 2022
0 426

Генералната прокуратура на Русия е поискала от съда да обяви Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, за екстремистка организация. Това съобщиха руските информационни агенции, цитирани от NOVA.

„В съответствие с Федералния закон „За противодействие на екстремистката дейност” Генералната прокуратура на Руската федерация изпрати до съда искане за признаване на Meta Platforms Inc. за екстремистка организация и да наложи забрана на дейността ѝ в Руската федерация”, се казва в изявлението.

Русия пожела съда да обяви Meta за екстремистка организация
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Генералната прокуратура е изпратила искане до Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации за ограничаване на достъпа до Instagram.

Facebook разреши езика на омразата срещу Русия

Искането идва на фона на изявлението на Meta, че разрешава езика на омразата срещу Русия. Временно няма да бъдат изтривани постовете, чрез които се отправят смъртни заплахи към руския президент Владимир Путин и беларуския му колега Александър Лукашенко. 

Руското посолство във Вашингтон призова правителството на САЩ да „обуздае” порива на Meta към „екстремизма”.

Ето и кои технологични компании спряха дейността си в Русия

Adobe: Създателят на Photoshop и водещия софтуер за обработка на видео Premier спря всички нови продажби и услуги в Русия, предава Dir.bg. Включително своя софтуер за творчески професионалисти и инструменти за анализ на уебсайтове. Освен това Adobe прекъсна достъпа до своите облачни услуги за контролираните от Русия медии. Компанията се позова на “своята гражданска и морална отговорност за подкрепа на демокрацията и човечеството” и правителствени санкции.

Airbnb: Услугата за отдаване на стаи под наем спря всички операции в Русия и Беларус. Оттам заявиха, че дъщерното им дружество с нестопанска цел ще предложи безплатно временно жилище на 100 000 украински бежанци.

Amazon: Онлайн гигантът спря доставките на всички продукти на дребно до клиенти в Русия и Беларус и спря достъпа до Prime Video за потребителите в Русия.

Amazon Web Services: Въпреки че AWS няма центрове за данни или офиси в Русия, компанията спря да позволява нови регистрации в страната. Провайдърът на уеб услуги заяви, че ще спира всички акаунти, които подкрепят действията на Москва в Украйна.

Apple: Технологичният гигант спря да продава продуктите си в Русия и спира онлайн трансакциите, включително прекъсва достъпа до дигиталния портфейл и система за плащане Apple Pay в страната.

И още

BMW, Ford, GM, Renault, Honda: Няколко автомобилни производители намалиха дейността си в Русия. BMW ще спре местното производство в Калининград и ще спре износа за Русия. Ford преустановява операциите си в Русия. GM спира бизнеса си в страната. Honda спря износа там. Renault също напуска Русия.

Boeing и Airbus: Авиационните гиганти обявиха, че спират доставката на компоненти към Русия. Това на практика ще заземи голяма част от пътническия флот на страната, защото той няма да може да се поддържа.

Bumble: Приложението за запознанства прекратява дейността си в Русия и премахва приложенията си от App Store и Google Play Store в Русия и Беларус.

Disney: Развлекателната компания спря всички кино прожекции в Русия, включително предстоящия филм на Pixar Turning Red. Той също така постави на пауза лицензирането на съдържание и продукти, канали, местни продукции, списание National Geographic и обиколки, както и дейностите на Disney Cruise Line.

И още

Electronic Arts: Производителят на популярни видеоигри, включително франчайза FIFA, спря да продава цялото съдържание в Русия и Беларус. Това включва игри, допълнително съдържание и виртуална валута. Освен това EA премахна руските национални отбори от всички версии на своите футболни и хокейни видеоигри.

Epic Games: Разработчикът на Fortnite заяви, че ще спре търговията с Русия в своите игри, но не блокира достъпа до самите игри “по същата причина, поради която другите комуникационни инструменти остават онлайн: свободният свят трябва да държи всички линии на диалог отворени”.

Google: Въпреки че потребителите в Русия все още могат да използват търсачката на Google, компанията напълно спря рекламния си бизнес в страната. Влогърите няма да могат да монетизират съдържание от YouTube. Google също така спря възможността за покупка на приложения в Android.

IBM: Компютърният гигант спря целия си бизнес с Русия.

Intel: Технологичната компания спря всички доставки до клиенти в Русия и Беларус. Процесорите на компанията спират да се внасят към двете страни.

Microsoft: Създателят на Windows спря продажбите на своите продукти и услуги в Русия, като същевременно обеща да засили киберсигурността на Украйна.

Netflix: Стрийминг гигантът постави на пауза всички свои кино проекти в Русия. Наред с това Netflix спря достъпа до всичките си услуги в страната.

Русия пожела съда да обяви Meta за екстремистка организация

Nintendo: Компанията за видеоигри в момента е поставила своя руски електронен магазин в режим на поддръжка, което означава, че той не е достъпен за руски потребители. Към момента руските геймъри нямат право да купуват нови игри чрез услугата.

Nvidia: Говорител на производителя на чипове каза, че Nvidia “не продава в Русия”, но отказа да коментира повече. На практика видеокартите на компанията вече не се изнасят към страната.

Paramount: Подобно на другите филмови студия в този списък, Paramount ще спре излъчванията на свои продукции в Русия. Това включва предстоящия Lost City, както и продължението на Sonic the Hedgehog.

PayPal: Компанията за онлайн международни плащания спря услугите си в Русия. Решението засяга търговията и дейността на почти всички руснаци, работещи за чуждестранни клиенти.

Rockstar Games: Take-Two Interactive ще престане да продава и позволява инсталиране на своите видеоигри в Русия и Беларус.

Samsung: Южнокорейската компания спря доставките от 4 март.

Snapchat: Приложението за краткотрайни съобщения спря всички продажби на реклами за руски и беларуски потребители, въпреки че приложението му остава активно в целия регион като средство за комуникация.

И още

Sony: Японската компания обяви, че спира всички доставки на хардуер и софтуер в Русия. Sony Music също преустанови дейността си в Русия. Филмовото студио на компанията спря предстоящите прожекции в Русия.

TikTok: Приложението спира стриймовете в Русия. Компанията заяви на 6 март, че решението се основава на новоприетия закон за “фалшиви новини” в Русия. Според някои източници се спира и качването на нови клипове.

Twitch: Платформата за стрийминг на игри каза на руските потребители, че ще престане да извършва плащания към тях поради санкции, блокиращи всички възможни методи за трансакции.

Ubisoft: Разработчика на игри заяви, че е спрял продажбите си в Русия.

Universal: Филмовото студио също ще преустанови прожекциите в Русия, въпреки че все още не е обявило конкретните филми, които ще бъдат спрени.

Warner Bros: Филмовото студио няма да пусне новия Батман в Русия и ще постави на пауза операциите си в страната.

Русия пожела съда да обяви Meta за екстремистка организация

Източник: NOVA; Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции