<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149036" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски: Рус...

Русия обвини Великобритания за взривяването на “Северен поток”

29 Октомври 2022
0 1868

Русия обвини Великобритания за взривяването на “Северен поток”.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е заявил, че британски военноморски “специалисти” са взривили тръбопровода, доставящ газ от Русия за Европа, цитиран от Reuters. По думите му, същият екип е ръководил атаката с дронове над руски кораби в Крим по-рано днес.

“Според наличната информация, представители на това подразделение на британския флот са участвали в планирането, осигуряването и осъществяването на терористична атака в Балтийско море на 26 септември тази година. Тя доведе до взривяване на газопроводите “Северен поток 1” и “Северен поток 2”. Това се казва в официалното изявление на Министерството на отбраната.

Отговорът на Лондон

Експлозии са регистрирани в района на течовете при газопровода “Северен поток”

Великобритания отхвърли обвиненията, като посочи, че Кремъл се опитва да отвлече вниманието от провала на незаконната окупация на Украйна.

“За да прехвърлят вниманието от катастрофалното им представяне с незаконното нахлуване в Украйна, Министерство на отбраната на Русия прибягва до разпространение на фалшиви твърдения от огромен мащаб“, каза говорител на британското министерство на отбраната.

„Тази последна измислена история говори повече за споровете, които се водят вътре в руското правителство, отколкото за Запада“, се казва още в позицията.

Русия обвини Великобритания за взривяването на &#8220;Северен поток&#8221;
Nord stream 1 and 2 pipeline 3D rendering

Швеция, Дания и Германия вече разследваха теча на природен газ. Според Германия силната експлозия е нанесла щети и върху трасето на „Северен поток 2“, въпреки че той не е в употреба.

Германия разследва саботаж на “Северен поток” след рязко падане на налягането по двата газопровода

Датски и шведски сеизмолози регистрираха мощни експлозии в районите на течовете в Балтийско море.

“Планирана терористична атака на Русия”

Според съветника на украинския президент Михайло Подоляк течовете от “Северен поток” в Балтийско море са “планирана терористична атака на Руси. Те са акт на агресия срещу Европейския съюз”.

Той твърди, че Русия “иска да дестабилизира икономиката на Европа и да всее паника преди началото на зимата”.

Русия обвини Великобритания за взривяването на “Северен поток”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции