<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135062" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Руската свас...

Русия се изправя пред фалит по външния дълг за първи път от век насам

27 Юни 2022
0 1640

Русия се изправя пред фалит по външния дълг за първи път от век насам.

Държавата не е успяла да покрие плащанията по свои държавни облигации от близо 100 млн. долара, съобщава Bloomberg, цитиран от Булевард България. Гратисният период за издължаване на плащанията по лихви по външния дълг е изтекъл на 26 юни.

„Финансовото ядрено оръжие“ е задействано срещу Русия. Какво означава това

Припомняме, че санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна на практика отрязаха страната от глобалната финансова система. Усилията на Русия се сблъскаха с непреодолима пречка в средата на май. Тогава Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC) блокира възможността Москва да извършва плащания.

Русия се изправя пред фалит по външния дълг за първи път от век насам
iStock
Към момента Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения. 

Миналата седмица страната едностранно обяви, че ще премине към обслужване на своя държавен дълг от 40 милиарда долара в рубли. Но предстои да се види дали държателите на акции ще приемат такива плащания или ще заведат процедури за неизпълнение.

Русия се изправя пред фалит по външния дълг за първи път от век насам
iStock

Докато официалното неизпълнение би било до голяма степен символично, като се има предвид, че страната не може да взема международни заеми в момента и не се нуждае от това благодарение на изобилните приходи от износ на петрол и газ, това вероятно ще повиши разходите ѝ по заеми в бъдеще.

Русия се изправя пред фалит по външния дълг за първи път от век насам

Източник: Bloomberg, Булевард България

Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Васил Петров

    09 Юли 2022

    Гледам рублата поскъпва а еврото и долара поевтиняват. Та не знам кой е вав фалит?!? Хем не дават на Русия да си плати, хем й обявяват фалит?!? Мошеници всякакви! Да не им се хващаш на въдицата! Крайно време е Русия да си затвори границите, да обяви всякакви външни договори и контракти за нищожни, да се изолира от света и да си гледа своята територия.

Реакции