<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съд в Русия п...

Русия ще проведе ядрените си учения по план

26 Октомври 2022
1 137

Русия уведоми САЩ, че възнамерява да проведе годишните си ядрени учения по план. По договор (Нов СТАРТ) страната е длъжна да уведоми Америка за тестови изстрелвания на балистични ракети. Такива би трябвало да има и като част от ученията “Гром“.

Все още няма уточнени конкретни дати за ученията. Те вероятно ще започнат след тези за ядрено възпиране на НАТО, приключващи в края на този месец.

Русия ще проведе ядрените си учения по план
Реакцията на Вашингтон

Говорителят на Държавния департамент на САЩ, Нед Прайс изрази известна увереност, че “тези мерки за известяване предотвратяват риска от грешно тълкуване”. На фона на “непредизвиканата агресия и безразсъдна ядрена реторика” администрацията на президента Джо Байдън приветства решението като стъпка за понижаване на риска.

Американското президенство обаче е силно разтревожено от откритите заплахи на Путин, че оръжия за масово унищожение може да бъдат използвани в Украйна. Наскоро Джо Байдън предупреди Москва, че използването на “тактическо ядрено оръжие би било сериозна грешка”.

Какво е “мръсна бомба”?

Тази седмица Русия продължи настоятелно да твърди, че предстои украинска атака с “мръсна бомба” пред Съвета за сигурност на ООН. Рискът от инсценировка на подобно нападение също провокира САЩ да направят изявление.

САЩ предупредиха Москва за употребата на „мръсна бомба“

“Ройтерс” твърдят, че западняците са уверени в способността си да различат учението от реална ядрена заплаха.

Повече за т. нар. “мръсна бомба”

“Мръсната бомба” е вид радиологично оръжие за масово унищожение. При него, подобно на ядрените оръжия, се използват радиоактивни материали.

Разликата е, че докато ядрените оръжия предизвикват ударна вълна, електромагнитен импулс, светлинна радиация, проникваща радиация и радиоактивно замърсяване, то радиологичните боеприпаси разпръскват радиокативно замърсяване. Само няколко държави в света могат да създадат такъв сложен механизъм на действие.

Дизайнът на “мръсната бомба” може да е различен, но принципът е приблизително един и същ – това е контейнер с радиоактивен материал и експлозив, който го разрушава и разпространява веществото с енергията на експлозията. Бомбата може да бъде взривена във въздуха или на земята. И в двата случая енергията на експлозията е достатъчна, за да замърси даден район, без ядрен взрив.

Русия ще проведе ядрените си учения по план

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции