<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146674" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Остър спор ме...

Русия си призна, че Украйна е напреднала с 30 км в Херсонска област

05 Октомври 2022
0 739

Русия си призна, че Украйна е напреднала с 30 км в Херсонска област. Това сочи съпоставка на картите от настоящия и предходния ден, направена от “Агентство”. Тази медия е на създателите на обявеното за “чужд агент” издание “Проект”.

Медията отбелязва, че отстъплението е дори по-голямо, отколкото са сочили досега наблюдатели и проруски военни блогъри.

Тази карта беше показана като част от ежедневния брифинг на Министерството на отбраната. С нея руската армия на практика потвърждава думите на Владимир Салдо, ръководител на окупационната власт в Херсонска област.

По-рано през деня той потвърди, че украинската армия е направила пробив в района на Дудчани на Днепър. Това е на около 30 км южно от предишната фронтова линия в района.

Според Салдо два украински батальона са достигнали ВЕЦ “Каховка”, на около 70 км източно от Херсон, където е град Нова Каховка (един от първите, които руснаците завзеха в хода на войната).

Руска карта потвърди, че Украйна е напреднала с 30 км в Херсонска област

Руските власти обявиха Марина Овсянникова за издирване

Прокремълски канали в “Телеграм” като “Рыбарь” също потвърждават, че (към 15 ч. московско и българско време) руските сили са оставили редица населени места.

“Липсата на каквито и да било ответни действия и контранастъпление в краткосрочна перспектива създава опасност от по-нататъшно настъпление на (Въоръжените сили на Украйна) в Берислав и Нова Каховка, а също и Херсон”.

Според президента Володимир Зеленски в няколко района на Херсон има новоосвободени населени места. В Херсонска област Киев бе много по-внимателен в комуникациите си, отколкото в Харковска. А успехите на армията се пазят от журналисти.

Руска карта потвърди, че Украйна е напреднала с 30 км в Херсонска област

В предишната сводка Конашенков говореше за “числено превъзходство” на украинските сили, вклинили се южно от Золота Балка. Именно там бе предишната фронтова линия на Днепър.

Руската служба на Би Би Си междувременно обръща внимание на факта, че според актуалната карта силите на Москва напълно са се изтеглили от Харковска област, от чиято територия контролираха много малка част след успеха на украинската контраофанзива в областта през първата половина на септември.

Преди няколко дни украинските сили овладяха град Лиман в Донецка област. Русия потвърди, че армията е отстъпила. Това се случва по-малко от ден след като руският президент Владимир Путин подписа “международни договори” за анексията на четирите окупирани области на Украйна, сред тях – Донецка (а и Херсонска).

Публикувана днес карта на базата на признатите от руския парламент граници сочи, че от гледна точка на Москва са анексирани областите в административните им граници, оформени от Украйна.
Прокремълски блогъри съобщаваха през последния ден и за настъпление в Луганска област (също анексирана) към градовете Кремина и Сватове.

Русия си призна, че Украйна е напреднала с 30 км в Херсонска област

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции