<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150946" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жерар Депард...

Русия трябва да плати репарации на Украйна, според нова резолюция на ООН

14 Ноември 2022
0 345

Русия трябва да плати репарации на Украйна, според нова резолюция на ООН.

В приетата от Общото събрание на ООН резолюция се посочва, че на Русия трябва да бъде поискана отговорност за агресията срещу Украйна.

Документът препоръчва да се основе регистър на щетите и да се признае необходимостта от компенсации за тях, пише в. Сега.

“Време е да се поиска сметка на Русия”, каза посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица преди гласуването. По думите му Украйна е изправена пред трудната задача да възстанови страната, но това възстановяване няма да бъде пълно, ако не се постигне справедливост за жертвите на руската война.

Вижте кои държави в ООН подкрепиха незаконното анексиране на украинските територии

Русия трябва да плати репарации на Украйна, според нова резолюция на ООН
Снимка: iStock

От своя страна руският посланик в ООН Василий Небензя призова Събранието да гласува против резолюцият. Той я нарече “опит да се легализира нещо, което според международните закони не може да бъде легализирано”. Според него документът не може да има никакви правни последици.

Сред подкрепилите искането за репарации са всички европейски страни, САЩ, Канада, Турция, Мианмар.

Бахамските острови, Беларус, Централноафриканска република, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Етиопия, Иран, Мали, Никарагуа, Русия, Сирия и Зимбабве са 14-те държави, гласували против.

Алжир, Армения, Бангладеш, Бразилия, Йордания, Казахстан, Киргизстан, Малайзия, Непал, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Руанда, Оман и Йемен са сред въздържалите се.

В текста на резолюцията се признава необходимостта от създаване на “международен механизъм за репарации за разрушенията, загубите и уврежданията”, произтекли от “несправедливите действия” на Русия срещу Украйна.

Русия трябва да плати репарации на Украйна, според нова резолюция на ООН
Снимка: iStock

В документа се препоръчва на страните да създадат “международен регистър”. Идеята е да документират претенциите и информацията за щети, загуби и увреждания на украинския народ и правителство, причинени от Русия.

Русия наложи вето на резолюция на ООН за референдумите, Китай и Индия се въздържаха

Правото на Русия на вето в 15-членния Съвет за сигурност досега пречи най-влиятелният орган на ООН да предприеме действия по отношение на войната. В Общото събрание обаче вето няма. До този момент са приети четири резолюции срещу нахлуването на Русия в Украйна. За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, тези на Общото събрание нямат задължителен характер. Но са мерило за това къде стои светът по даден въпрос.

Русия трябва да плати репарации на Украйна, според нова резолюция на ООН

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции