<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149163" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Четем за сво...

Съоснователят на Revolut се отрече от руското си гражданство

31 Октомври 2022
0 731

Николай Сторонский, съосновател на базираната в Лондон фирма за финансови технологии Revolut, се отрече от руското си гражданство. Той посочва като причина нахлуването на Русия в Украйна – страната, в която е роден баща му.

Международните медии съобщиха за решението на милиардера на 30 октомври. Информацията е потвърдена пред Forbes и британския Telegraph от служители на компанията. Сторонски също така притежава британско гражданство.

Сторонский е съосновател и главен изпълнителен директор на Revolut. Компанията се води иновация в банковия сектор и проектира приложен софтуер за парични преводи и свързани финансови услуги. Bloomberg оценява състоянието му на 6,7 милиарда долара.

Руски милиардер отказа гражданството си заради войната в Украйна

Бащата на предприемача е санкциониран от Украйна

Бащата на технологичния предприемач носи същото име като него и към момента е директор на “Газпром Промгаз”. Това е подразделение на газовия монополист в Русия, занимаващо се с инженеринг, проектиране, както и изследвания, свързани с пазара на доставки на горивото. На 19 октомври Украйна въведе санкции срещу него. Като причина бе изтъкната неговата отговорност за “материалната и финансова подкрепа на действията, които подриват или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на страната”.

Съоснователят на Revolut се отрече от руското си гражданство
Позицията на Сторонский относно войната

38-годишният предприемач се изяви като критик на руската инвазия в Украйна, определяйки я като „не просто ужасяваща, но и трудна за преглъщане“.

„Бих искал да изясня публично, това, което чувствах лично още от първия ден – войната никога не е отговорът“, написа той в публикация в блог в началото на март, няколко дни след като Русия инициира конфликта.

Руснаци се отказват от руските си паспорти от страх и срам

„Тази война е погрешна и отвратителна. Ужасен и потресен съм от нейното въздействие. Добавям гласа си към тези по света, които призовават за незабавно прекратяване на битките и призовават за дипломатически решения. Нито един човек повече не трябва да умира в този ненужен и безсмислен конфликт“, добави той.

Сторонский не е единствения роден в Русия милиардер със западни връзки, отказал се от гражданството си

Forbes напомня, че освен Сторонский в този списък попадат Юрий Милнер, Рубен Варданян и Тимур Турлов.

Съоснователят на Revolut се отрече от руското си гражданство

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции