<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139764" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кабинетът "Пе...

СЕМ и АЕЖ искат обяснение от БНТ за снимка, създаваща оптична измама

03 Август 2022
0 1392

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и Съветът за електронни медии (СЕМ) призоваха БНТ да излезе с позиция за публикувана снимка, създаваща оптична измама.

Става въпрос за вчерашния кадър публикуван от Българската национална телевизия, който предизвика множество публикации в различни медии. В тях се твърдеше, че вече бившият премиер Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова напускат Министерски съвет хванати за ръце.

“Това захрани истинска буря от коментари в жълти сайтове, специалисти в очернящите кампании”, се припомня в позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Не, Кирил Петков и Лена Бориславова не си тръгнаха хванати за ръце (видео)

“Тъй като снимката, публикувана от БНТ, бе използвана за дезинформация в навечерието на предизборна кампания, би било логично обществената телевизия да даде подробно обяснение и да посочи по какъв начин е бил избран точно този кадър, след като по думите на авторката, той е различен от всички останали. Важно е БНТ да разсее съмненията, че вместо да информира обективно, може да бъде използвана за манипулиране на общественото мнение в полза на определени политически кръгове”, заявяват от АЕЖ. 

От СЕМ посочиха, че обществената медия не трябва да “допуска подвеждаща информация в редакционното си съдържание”.
СЕМ и АЕЖ искат обяснение от БНТ за снимка, създаваща оптична измама
Снимка: БНТ

“Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за
фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни
сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният
регулатор да оправдава прозвището “бухалка”, коментира по-рано председателят на медийния регулатор Соня Момчилова пред БНР.

Още вчера Bulgaria ON Air разпространи видео от събитието (може да го видите по-горе), което опровергава спекулациите, пораждащи се от снимката.

Лена Бориславова също публикува статус във Facebook по темата. И посочи, че тази акция цели да дискредитира не само лидера на Продължаваме промяната, но и самото участие на жени в политиката.

АЕЖ: БНТ дължи обяснение за публикувана снимка, създаваща оптична измама

Източник: АЕЖ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции