<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129067" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови хитове о...

Сенатът на Чехия обяви руските военни престъпления в Украйна за геноцид

12 Май 2022
0 175

Сенатът на Чехия обяви руските военни престъпления в Украйна за геноцид, пише Булевард България.

Правителството на Чехия да признае за геноцид военните престъпления, в които е обвинена Русия в Украйна – резолюция с този призив прие горната камара на чешкия парламент.

Без лекарства, гориво и пари. Как живеят хората в окупираните градове

Премиерите на Полша, Чехия и Словения отиват в обсадения Киев

“Критикуваме престъпленията, които руските войски извършват в тази операция. Това са военни престъпления. Тъй като те се основават на етническа принадлежност, език, място на пребиваване, по същество носят белезите на геноцид”, каза депутатът Павел Фишер пред Сената.

Предложението бе прието с 55 гласа “за” и 1 “против”.

Два дни по-рано законодателите на Литва също единодушно определиха действията на Русия в Украйна като “геноцид” и “тероризъм”.

В края на април и парламентът на Естония обяви руската инвазия за “геноцид срещу украинския народ”.

Байдън: Путин е диктатор, който извършва геноцид

Извън Европа само канадският парламент до момента е приел подобно решение. Много страни, включително САЩ, досега не са го направили, вероятно за да избегнат допълнителна ескалация на конфликта, припомня “Политико”.

Посланикът на Украйна в Прага Евхен Перебийнис благодари на Сената за признанието, че руските сили в Украйна вършат геноцид.

Резолюцията призовава чешкото правителство да „ускори“ военната подкрепа за Киев, да подкрепи Украйна за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС и да подкрепи жалбите на страната срещу Русия пред Международния съд.

Мирно шествие в София в подкрепа на Украйна

Президентът на Чехия Милош Земан одобри исканията на 103 чехи да се присъединят към въоръжените сили на Украйна, за да помогнат в борбата срещу руската агресия.

Гражданите на Чехия имат забрана да служат в чуждестранни армии и съгласно закона това е престъпление, наказуемо с лишаване от свобода до пет години. Около 400 души обаче са кандидатствали за освобождаване на забраната.

Решението на  президента трябва да бъде съгласувано и с премиера на Чехия Петр Фиала. Той вече заяви, че ще подпише всички искания, които са одобрени в хода на процедурите преди неговия подпис.

Разрешението на президента на Чехия граждани на страната да се присъединят към въоръжените сили на Украйна идва на фона на визитата на българския президент Румен Радев в Прага.

Сенатът на Чехия обяви руските военни престъпления в Украйна за геноцид

„Призивите за прекратяването на сраженията и насърчаването на преговорите отстъпват пред войнствената реторика, а това означава дълга война с тежки последици”, отбеляза българският държавен глава след срещата си с Милош Земан преди ден. “И България, и Чехия са съпричастни с украинския народ, ангажирани сме с оказването на хуманитарна помощ. Но трябва да се ангажираме повече с енергийната независимост на нашите страни“, добави Радев.

Новините от Чехия идват в момент, в който Украйна се готви да започне първия си процес за военни престъпления, а трима руски военнопленници, обвинени в изнасилвания и убийства на цивилни, ще бъдат изправени пред съда.

Главният прокурор на Киев Ирина Венедиктова заяви, че разследва над 10 700 предполагаеми военни престъпления, извършени от руски сили. Вече са идентифицирани над 600 заподозрени.

Започва първото дело срещу руски войник, обвинен в убийството на цивилен в Украйна

Прокуратурата вече предяви първото обвинение във военно престъпление срещу пленен руски войник от началото на конфликта. 21-годишният сержант Вадин Шишимарин ще бъде изправен пред съд заради убийството на невъоръжен 62-годишен цивилен, застрелян, докато карал колело. Убийството е било извършено четири дни след началото на военните действия, а руският войник може да получи затвор до 15 години.

Източник: Булевард България

Снимки: БулФото, iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции