<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хората най-по...

След 77 години откриха кой е предал Ане Франк

18 Януари 2022
0 12743

Откриха кой е предал Ане Франк и семейството ѝ на нацистите.

Ново разследване води до самоличността на човека, който предава Ане Франк и нейното семейство на нацистите след 2 години криене.

Франк умира в концлагер през 1945 г, а нейният дневник, публикуван след смъртта ѝ, става най-добре запазеното и подробно описание на живота на евреите по време на войната.

78 години по-късно. Денят, в който бяха спасени 50 хиляди български евреи

Екип от специалисти, в това число бивш агент на ФБР, историци и други експерти, посвещават 6 години на разследването си. Използват съвременни технологии за пробиване на “студени случаи”, благодарение на компютърен алгоритъм, който да търси връзки между хиляди хора. Работа, която по принцип би отнела стотици часове, информира BBC.

След 77 години откриха кой е предал Ане Франк
Wikipedia

Експертите стигат до заключението, че евреин на име Арнолд ван дер Берг, нотариус, който по това време е водил съвсем спокоен живот в Амстердам, е предал Ане и семейството ѝ.

Ван ден Берг е бил член на Съвета на евреите в Амстердам – институция, която е била задължена да налага нацистки вярвания в еврейските райони. Съветът е бил разпуснат през 1943 г., а членовете му били изпратени в концлагери.

Близо 2/3 от младите хора в САЩ нямат представа, че 6 милиона евреи са убити при Холокоста

Той е успял да се размени с тази съдба и се предполага, че е снасял информация на нацистите.

“Когато ван ден Берг губи всичките си протекции, възпиращи го да бъде пратен в лагер, е трябвало да предостави нещо много ценно на нацистите, с които е имал контакт, за да осигури безопасност за себе си и съпругата му”, обяснява бившият ФБР агент Винс Панкоук пред CBS 60 Minutes.

След 77 години откриха кой е предал Ане Франк
Wikipedia

Разследващият екип споделя, че им е било трудо с откритието, че най-вероятно друг евреин ги е предал. Но също са открили, че Ото Франк, бащата на Ане, може да е знал за предателя и да го е запазил в тайна.

Открито е копие от анонимна бележка, изпратена към Ото Франк, която именува Арнолд ван ден Берг като предателя.

България: цялата истина за спасяването на евреите

Панкоук казва пред 60 Minutes, че антисиметизмът може да е причината, поради която това не е било публична информация.

“Може би си е мислел, че ако го повдигне на тема, само ще хвърли още масло в огъня,” допълва Панкоук. “Не трябва да забравяме, че самия той [Арнолд ван ден Берг] е бил евреин, което го е поставило в една ужасна ситуация и той е направил каквото е могъл, за да спаси живота си.”

След 77 години откриха кой е предал Ане Франк
Wikipedia

Ван ден Берг умира през 1950 г.

Къщата-музей на Ане Франк излезе с изказване, че са много впечатлени от работата на изследователския екип.

Музеят не е участвал директно в разследването, но е предоставял много полезна информация в архивите си.

Източник: BBC
Снимки: Wikipedia

След 77 години откриха кой е предал Ане Франк

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции