<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=134283" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Организират ...

“София прайд” и контрашествие се провеждат днес (видео)

18 Юни 2022
0 724

“София прайд” и контрашествие се провеждат днес, съобщава NOVA.

Прайд и контрапрайд в София. 15-ото издание на „София Прайд” започна в столицата. Инициативата е в подкрепа на членовете на ЛГБТИ общността. Шествието започна в 19:30 часа от Паметника на Съветската армия и затовори “Орлов мост”. Организаторите увериха, че няма да пречат на столичния трафик. Събитията по случай „София Прайд” започнаха още в ранния следобед. Парадът тази година се провежда под мотото „Горди да бъдем”.

„Смятам, че няма разлика и любовта трябва да е равна за всички”, смята Елизабет, която се включи в шествието. „Дойдох да подкрепя каузата – всеки да бъде такъв, какъвто поиска. Всеки да има право да бъде себе си и да не се срамува и да се притеснява от това”, каза Диона, също участничка в „София Прайд”. „Всеки тук е готин човек, с когото можеш да си говориш. ЛГБТ обществото не е нещо страшно, което трябва да е табу”, категоричен е Филип.

В столицата беше организиран и безплатен концерт, а в „София Прайд” се включиха и много чужденци. Освен в подкрепа на човешките права, тази година Прайдът отправя поглед и към войната в Украйна. Част от приходите му ще бъдат дарени на „Киев Прайд”.

May be an image of 1 person, child and outdoors
Снимка: Бедрос Халваджиян

15 години София Прайд: Кога ще се проведе тазгодишният парад

В София бяха организирани и няколко контрашествия

Участниците в тях се обявиха в подкрепа на традиционните семейни ценности. „Благодарение на традиционния морал, на начина, по който е зададено да бъде семейството, именно между мъж и жена, с християнски брак, сигурно е, че така са оцелели нашите различни общества от хиляди години насам”, твърди Драгомир Младенов, който взе участие в едно от контрашествията.  

May be an image of tree, outdoors and text
Фейсбук: Жозефина Иванова

Според Юлиана Великова в днешно време е станало много модерно да сме толерантни към хората с различна сексуална ориентация, към агресивните, към перверзните. „Трябва на техните права да им даваме преднина, да диктуват те тона на нашето време. Това е недопустимо”, категорична е тя. Преди шествието да тръгне по бул. „Витоша”, организаторите символично освободиха ято бели гълъби, като символ на традиционното семейство.

“София прайд” и контрашествие се провеждат днес

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции