<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144459" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Си Дзинпин ще...

СЗО прогнозира край на Covid-19 пандемията скоро

15 Септември 2022
0 335

СЗО прогнозира край на Covid-19 пандемията скоро, съобщават от международната организация.

Светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията от Covid-19. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. В същото време той призова държавите да не намаляват усилията си за борба срещу новия коронавирус. Той до момента е причинил смъртта на над шест милиона души, предаде Ройтерс.

“Все още не сме стигнали дотам. Краят (на пандемията) обаче наближава”, заяви шефът на СЗО пред репортери на виртуална пресконференция.

Коментарът му беше най-оптимистичният от страна на здравната агенция на ООН, откакто тя обяви през март 2020 г. ситуацията с новия коронавирус като пандемия, отбелязва Ройтерс.

Вирусът, който се появи в Китай в края на 2019 г., погуби близо 6,5 милиона души от общо 606 милиона заразили се. Това доведе до мощни трусове в световната икономика и претоварване на системите за здравеопазване, припомня БТА.

СЗО прогнозира край на Covid-19 пандемията скоро

Проф. Аргирова прогнозира следващия пик на Covid-19 (видео)

Разгръщането на кампании за ваксиниране и терапии помогна да се спре тежестта на заболяването.

Смъртните случаи от Covid-19 през миналата седмица са били на най-ниското равнище от март 2020 г., по данни на СЗО.

Въпреки това държавите трябва да разгледат внимателно своите политики. Те трябва да ги укрепят за противодействие на Covid-19 и бъдещи вируси, заяви Гебрейесус. Той също така призова държавите да ваксинират 100 процента от хората от високорисковите групи от населението и да продължат да правят тестове.

Шефът на СЗО предупреди за възможността от бъдещи вълни на вируса. Той каза, че страните трябва да поддържат адекватни запаси от медицинско оборудване и да осигурят достатъчно здравни работници.

Случаите на маймунска шарка също бележат тенденция на спад, но Тедрос призова страните да продължат борбата срещу това заболяване.

Представители на СЗО заявиха миналия месец, че е възможно да се премахне огнището на маймунска едра шарка в Европа. Но за целта трябва да се засилят ваксинирането и тестването.

СЗО прогнозира край на Covid-19 пандемията скоро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Георги Победоносец

    16 Септември 2022

    Никой не вярва вече на тези смешници, всички знаем ,че са НПО слуги на шайка разбойници ,които опитват да поробят човечеството.

Реакции