<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118336" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Милиардерът ...

За първи път учени откриха “Омикрон” и сред диви животни

09 Февруари 2022
2 274

Учени откриха “Омикрон” и сред дивите животни, предава bTV.

Изследователи от САЩ идентифицирали около две дузини белоопашати елени, заразени с “Омикрон“ през декември и януари. Това е първото доказателство, че този вариант на коронавируса се разпространява и сред животните, пише Business Insider.

Заразените елени живеят в окръг Стейтън Айлънд, Ню Йорк. Там те са в паркове близо до хората и се разхождат свободно. В действителност обаче географското разпространение на щама може да бъде неограничено. В САЩ има около 30 милиона елени от тази порода.

6 съвета при заразяване с Омикрон

За първи път учени откриха &#8220;Омикрон&#8221; и сред диви животни

Други щамове на коронавируса са открити при котки, кучета, порове, норки. А също и при прасета, зайци и др. Установено е, че те са се заразили от хора. Така например, по данни на Министерството на земеделието на страната, в 15 американски щата масово белоопашатите елени са заразени с другите щамове на Covid-19.

Учените се опасяват, че елените и другите животни могат да се превърнат в “резервоари” на коронавируса, дори след като Covid-19 стане ендемичен за хората, подобно на грипа. В най-лошия случай вирусът може да еволюира и мутира при северните елени. А по-късно да се разпространи сред хората като по-смъртоносен вариант. Това развитие обаче е малко вероятно, уверяват изследователите.

Учени откриха “Омикрон” и сред дивите животни

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции