<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132282" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Децата на Дми...

Украйна предостави гражданство на руски журналист, осъдил инвазията

04 Юни 2022
0 166

Украйна предостави гражданство на руски журналист, осъдил инвазията, пише Mediapool.

Видният руски журналист Александър Невзоров избяга от страната със съпругата си, след като осъди инвазията в Украйна.

Съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Герашченко съобщи, че властите в Киев са предоставили гражданство на Невзоров и съпругата му Лидия.

Украинското гражданство на Невзорови се дава “за изтъкнати заслуги пред Украйна” с указ на президента Володимир Зеленски.

Руски журналист е задържан заради публикация, че полицаи отказват да воюват в Украйна

Украйна предостави гражданство на руски журналист, осъдил  инвазията
Снимка: Telegram

В изявление, публикувано в Telegram, самият Невзоров потвърди, че е получил украинско гражданство. Той посочва, че войната на Русия е престъпление и Украйна е неговата жертва.

“Аз вземам страната на жертвата. И съм адски благодарен на измъчените, отчаяни, окървавени хора в Украйна, които ми позволиха да заема своето място сред тях”, каза той.

Разследването срещу Невзоров, чийто канал в YouTube има над 1,8 милиона абонати, започна заради съобщения, че руски сили умишлено са обстрелвали родилен дом в Мариупол. Русия отрече да е извършила обстрела и обвинява Украйна, че е инсценирала провокация.

Новият закон, приет през март в Русия, предвижда затвор до 15 години за умишлено разпространяване на фалшиви новини за въоръжените сили на страната.

Източник: Mediapool

Украйна предостави гражданство на руски журналист, осъдил инвазията

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции