<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147510" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Москва призн...

Украйна ще получи нова военна помощ, която ще включва системи за ПВО

13 Октомври 2022
0 191

Украйна ще получи нова военна помощ, която ще включва системи за противовъздушна отбрана. Това стана ясно след среща в централата на НАТО в Брюксел на 50 държави, подкрепящи Украйна. Тя се проведе на фона на поредица от руски ракетни удари срещу украински градове, пише Свободна Европа.

Очаква се оръжието да бъде предоставено от Обединеното кралство, Канада, Франция и Нидерландия и ще включва ракети и радари.

Франция съобщи, че през следващите седмици ще достави радари и системи за противовъздушна отбрана. Президентът на Франция Еманюел Макрон не уточни какви ще бъдат те. Основната им функция ще бъде да защитават населението от безпилотни самолети.

Канада обеща да предостави военна помощ на стойност над 47 млн. канадски долара (35 млн. евро), включително камери за безпилотни самолети, артилерийски снаряди и зимно облекло.

Обединеното кралство обеща ракети за противовъздушна отбрана, както и стотици безпилотни летателни апарати, с които ще бъдат подпомогнати логистиката и събирането на информация.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа обяви Русия за “терористичен режим”

Украйна ще получи нова военна помощ, която ще включва системи за ПВО

Нидерландия също ще предостави ракети за противовъздушна отбрана на стойност 15 млн. евро.

Германия вече достави в Украйна система за противовъдушна отбрана.

САЩ съобщиха, че ще ускорят доставката на системата за противовъздушна отбрана NASAMS.

Постоянните ракетни удари на Русия в Украйна от тази седмица подновиха призивите за доставка на модерни системи за противовъздушна отбрана.

За първи път от месеци бяха обстрелвани множество градове в Украйна, включително столицата Киев. Кремъл съобщи, че прави това в отговор на взрива, който частично разруши Кримския мост – единствената сухопътна връзка между Русия и незаконно анексирания Крим.

Русия многократно е предупреждавала международната общност да не доставя високотехнологични оръжия на Киев. Според Кремъл това би направило тези държави участници във войната, която Путин започна на 24 февруари. Въпреки това редица държави продължават да изпращат военна помощ на Украйна.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: БНТ

Украйна ще получи системи за противовъздушна отбрана

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции