<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140447" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руските авио...

Украйна спря транзита на руски петрол за страни от Централна Европа

09 Август 2022
0 3550

Украйна спря транзита на руски петрол за страни от Централна Европа заради непостъпили плащания от “Транснефт”, предава Дневник.

Според прессекретаря на компанията причината е, че руската страна не може да плати за транзита в условията на наложени от Европа санкции.

Унгария отново блокира петролното ембарго срещу Русия заради санкциите срещу патриарх Кирил

Засегнати са Унгария, Словакия и Чехия

Петролопроводът “Дружба” минава през Беларус и от там се разклонява на север (към Полша и Германия) и на юг. Той е най-дългият в света и пренася нефт на около 4000 километра. Транзитът в момента не се осъществява на юг – разклонението, което пресича границата на Беларус с Украйна. По северната линия на “Дружба” през Беларус до Полша и Германия доставките вървят нормално.

Украйна спря транзита на руски петрол за страни от Централна Европа
iStock

На 31 май лидерите на страните от ЕС наложиха частично петролно ембарго на Русия за пренос по море, което допуска временно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи. Причината за изключението бе именно нефтопроводът Дружба – юг, от който са изцяло зависими Унгария, Словакия и Чехия. Трите страни нямат излаз на море.

Украйна спря транзита на петрол за страни от Централна Европа

Източник: Дневник
Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции