<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130168" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руснаците "за...

В Канада има градче на име Варна

20 Май 2022
0 431

В Канада има градче на име Варна, пише БТА. Това съобщава генералният ни консул в Канада Велислава Панова, която наскоро го посети. Мястото се намира в окръг Хюрон, община Блууотър и е получило своето наименование от заселника Джосия Секорд. 

В Канада има градче на име Варна

Изкуствен интелект и 3D принтери в Китай правят 180-метров язовир (видео)

Когато мъжът пристига през далечната 1854 година, решава да го кръсти на най-красивия град, който е виждал като мореплавател и търговец по онова време. Открива първите магазин и поща. Не след дълго вече има хотел, ковач, дъскорезница и църква. Днес Варна е дом на занаятчийска пивоварна и живописни туристически пътеки в защитена зона“, разказва Велислава Панова. 

В Канада има градче на име Варна

Въпреки че там не живее нито един българин, посрещат дипломатическия ни представител със специален плакат за България. Той е нарисуван от местните деца с платна, море и надпис „Welcome, Bulgaria”. На срещата идва по един член от всяко семейство. „В селцето има около 35 къщи, населявани от сто и няколко човека. И макар на 8000 км. от нашата черноморска перла, открихме в канадските фермери и местното население частица от гена на българина. Това са гостоприемството и добротата в подхода към другия“, спомня си Панова. 

В Канада има градче на име Варна
Особено емоционално реагират местните по време на срещата, когато става дума за Украйна.

Видях сълзи в очите им, докато им разказвах как българите и в частност местните варненци отварят домовете и сърцата си за Украйна и нейния народ. И те проявиха желание да помогнат. Въпреки че за Канада е по-трудно, трябва повече логистика, самолети, средства. Но хората, които имат интерес, могат да ни пишат“, казва Велислава Панова. 

В Канада има градче на име Варна

Генералният консул има идея да се направи обществено обсъждане за запознаване със забележителностите на България и на Варна. По думите й в центъра на градчето може да бъде издигнат паметник или да бъде направена скулптура, която да напомня за връзката с морската ни столица. До края на годината ще бъде показана и изложбата “Светлината на буквите”, за да могат местните да научат повече и за езика ни. 

В Канада има градче на име Варна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции