<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106889" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тестовете за ...

“В момента сме под тиранията на неваксинираните”: рекордни числа в Германия

09 Ноември 2021
0 6515

“В момента сме под тиранията на неваксинираните”: рекордни числа в Германия, отбелязва в своя публикация Deutsche Welle.

Ситуацията с коронавируса в Германия продължава да се изостря. По данни на института „Роберт Кох” броят на новозаразените за седмица на 100 000 души население е надхвърлил 200. А тъй като има случаи, за които се съобщава впоследствие, степента на разпространението вероятно е още по-висока. Черният рекорд от началото на пандемията бе отбелязан едва преди броени дни. В петък новозаразените в Германия бяха над 37 000, докато само седмица по-рано броят им беше под 10 000.

Лекари в Германия отказват да лекуват неваксинирани и нетествани пациенти

“В момента се движим без навигация в мъглата”

Макар днес здравната система да е в състояние да поеме много повече нови инфекции, отколкото преди началото на имунизациите, тъй като те предпазват от тежко протичане на заболяването, медиците се опасяват от удвояване на пациентите в интензивните отделения, ако броят на новозаразените продължи да се увеличава с тези темпове. В момента тежките случаи са близо 2500. Точно толкова, колкото и преди година по време на втората вълна, казва експертът по интензивна и спешна медицина Кристиан Карагианидис.

Според него трудно могат да се правят дългосрочни прогнози за развитието на пандемията. На базата на заразите може поне да се предвиди какво ще се случи в следващите седмици. „Това, което не можем да прогнозираме, е на какво ниво ще се стигне до успокоение на нещата”, казва експертът. Причината: не е ясно какъв ефект ще дадат изискванията за „имунизиран или преболедувал” и поставянето на бустерната доза от ваксините срещу Ковид-19. Не е ясно също така дали хората ще променят поведението си и ще станат по-предпазливи. „В момента се движим без навигация през мъглата”, казва Карагианидис.

"В момента сме под тиранията на неваксинираните": рекордни числа в Германия
“Всички неимунизирани ще се заразят”

Андреас Гасен, председател на Федералния съюз на лекарите, работещи със здравните каси, изказва предположението, че през есента и зимата всички неимунизирани ще се заразят с коронавируса. Само имунизацията предпазва от Ковид-19, казва още Гасен и добавя: “Заблуда е да вярваш, че ако избяваш масовите събирания и носиш маска в обществения транспорт, няма как да се заразиш с коронавируса”.

Гасен е на мнение, че спокойствие по отношение на епидемиологичната ситуация ще се установи едва тогава, когато наистина по-голямата част от хората са ваксинирани или преболедували. Според Гасен квотата на неимунизираните към момента е 30 процента.

Остри думи

В момента Германия е “под тиранията на неимунизираните. Те определят нещата за онези две трети от населението, които вече са ваксинирани”. Това заяви на свой ред председателят на Световния лекарски съюз Франк Улрих Монтгомъри. Той подчерта, че неслучайно използва думата “тирания”, тъй като в държави като Португалия, където 97 процента от хората са ваксинирани, ограничителните мерки вече са премахнати – поради простата причина, че нужда от тях няма.

“В момента сме под тиранията на неваксинираните”: рекордни числа в Германия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции