<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135559" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скопие получ...

В последната минута: Макрон е внесъл промени във френското предложение, Пендаровски е доволен

30 Юни 2022
0 4645

В последната минута: Макрон е внесъл промени във френското предложение, Пендаровски е доволен, пише Dir.bg.

На символична церемония президентът на Франция Еманюел Макрон предаде ротационното председателство на ЕС, което завършва днес в полунощ, на премиера на Чехия Петр Фиала, съобщи БНТ. Френският президент отбеляза, че “последните усилия” на Париж са били да довърши споразумението между България и Република Северна Македония, за да започнат преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС.

Скопие получи френското предложение

В последната минута: Макрон е внесъл промени във френското предложение, Пендаровски е доволен

“Убеден съм, че намерихме компромисно решение”, каза Макрон по време на пресконференцията си и добави, че то носи сигурност и предсказуемост за всички.

Медиите припомнят, че на 24 юни българският парламент даде на правителството зелена светлина да одобри рамка за преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

В Туитър Шарл Мишел – председател на Европейския съвет, написа: “Приветствам решението за споразумение на френското председателство, което ще проправи пътя за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония. Решението отговаря на изразените опасения. По-близко от всякога сме до целта: сега е моментът да кажем “да”.

Пендаровски: Новото в предложението на френското председателство е далеч по-добро за нас, модифицира някои от текстовете

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е на мнение, че не става дума за ново предложение, а за изменение на някои от текстовете в предложението на френското председателство за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, което е далеч по-добро за Скопие от предишния познат вариант.

По думите му Макрон го е информирал за съдържанието на променените текстове, както е информирана и българската страна. Очаква се официална реакция от София и Скопие след консултации в двете държави. За телевизия Сител Пендаровски допълни, че Република Северна Македония се опитва да направи договор, с който ще има гаранция от ЕС и независимо от това, че френското председателство на ЕС приключва по това предложение ще продължи да се работи.

По-рано днес стана ясно, че на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон е съобщил, че консултациите по въпроса за присъединяването на Северна Македония са продължили “с македонските и българските власти” и въз основа на тези консултации е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси.

“Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото,” подчерта Макрон.

От правителството на Република Северна Македония информираха за официално пристигналото предложение и допълниха, че предстоят широки консултации по него с правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната.

Източник: Dir.bg

В последната минута: Макрон е внесъл промени във френското предложение, Пендаровски е доволен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции