<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прасета, мезе...

Вижте кое място в света заема България по цена на тока

07 Декември 2021
0 430

Вижте кое място в света заема България по цена на тока!

България се нарежда на 91-о място сред 230 държави по показателя цена на електроенергията и нивото у нас е под средното в света. Данните са от специално проучване на Cable.co.uk и днес са цитирани от Investor.

Вижте къде и кога ще има прекъсвания на тока днес в София

Резултатите у нас показват, че средната цена в страната ни в периода юни – ноември е 0,124 долара за киловатчас, като най-ниската цена е 0,069 долара, а най-високата – 0,15 долара. За сравнение, в света средната цена на електроенергията в този период е 0,165 долара за киловатчас.

Това означава, че страната ни не е толкова зле на фона на целия останал свят, но поглед към Източна Европа показва, че България е една от държавите с най-високи цени за региона. Средно в региона потребителите плащат 0,11 долара за kW/h, като най-евтина е електроенергията в Сърбия (0,061 долара) и в Полша (0,07 долара), докато в Словения цената е 0,173 долара за киловатчас.

Вижте кое място в света заема България по цена на тока
Снимка: БулФото

Най-евтината електроенергия в света се продава в Либия – едва 0,007 долара за киловатчас, следват Ангола (0,013 долара), Судан (0,014 долара) и Киргизстан (0,017 долара). Цената на тока в Либия е много силно подкрепена от държавни субсидии, а и страната е енергийно независима заради богатите си залежи на петрол и бързо развиващите се проекти за възобновяема енергия, отбелязват от компанията.

Вижте кое място в света заема България по цена на тока
Снимка: БулФото

Като цяло страните с най-евтина електроенергия в света са тези, които имат достъп до евтин газ и петрол или разчитат на собствен добив на изкопаеми горива, както и държави с ограничено потребление на домакинствата, при които няма нужда от изграждането на скъпа инфраструктура.

На обратния полюс са пет островни държави, където и производството, и енергийните доставки са по-трудни. Най-високата цена за тока плащат потребителите на Соломоновите острови – 0,692 долара за киловатчас, следвани от Света Елена (0,612 долара), Вануату (0,591 долара), островите Кук (0,523 долара) и Микронезия (0,484 долара).

Напълно очаквано – страната с най-висока цена на тока в Европа е Дания, която заема 217-а позиция. Интересното е, че Германия не отстъпва и е на 211 място. 

Цената на тока в САЩ е сред най-ниските в Северна Америка – 0,109 долара за киловатчас, следвана от Канада с 0,124 долара. На обратния полюс са Бермудските острови с цена от 0,342 долара за киловатчас на електроенергията.

Вижте кое място в света заема България по цена на тока

Източник: Investor

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции