<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия изнася ...

Владимир Путин предупреди Германия и Франция

29 Май 2022
0 10432

Владимир Путин предупреди Германия и Франция. Руският президент разговаря по телефона с лидерите на Германия и Франция.

Русия изнася рекордни количества петрол за Китай и Индия

Владимир Путин предупреди Германия и Франция

Според изявлението на Кремъл относно разговора на Путин с Еманюел Макрон и Олаф Шолц, руският държавен глава е отправил предупреждения срещу доставките на тежко оръжие за Украйна.

Той е подчертал, че доставянето на по-мощни оръжия крие риск от по-нататъшна дестабилизация на ситуацията. И от обостряне на хуманитарната криза.

Зърното

Междувременно Москва е готова да обсъди начини за възобновяване на украинските доставки на жито от пристанищата на Черно море. Това предадоха световните агенции, като се позоваха на Кремъл.

Почти една трета от световните доставки на зърно идват от Русия и Украйна. Русия също така е важен износител на изкуствени торове. А Украйна е водещ износител на царевица и слънчогледово олио. 

Русия, от своя страна, е готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително износа на украинско зърно от пристанищата на Черно море.

Путин също така е казал на германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, че Русия е готова да увеличи износа си на изкуствени торове и селскостопански продукти, ако бъдат премахнати санкциите срещу нея. 

През последните дни руският президент отправи подобни искания и към лидерите на Италия и Австрия.

Според Кремъл Путин е казал на Шолц и Макрон, че проблемите с продоволствените доставки са следствие от антируските санкции и други грешки на Запада.

Преговорите

Руският президент също така е казал, че Москва е готова да поднови преговорите с Киев. „Особено внимание беше обърнато на състоянието на преговорите, които са замразени заради Киев. Президентът Владимир Путин потвърди готовността на руската страна за възобновяване на диалога“, заяви Кремъл.

Германският правителствен говорител Щефен Хебещрайт каза, че в разговора Шолц и Макрон са призовали Путин към преки преговори с украинския президент Володимир Зеленски. „Канцлерът и френският президент настояха за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски. Те призоваха руския президент към сериозни преки разговори с украинския президент и търсене на дипломатическо решение на конфликта”, заяви говорителят. По думите му разговорът, посветен на уреждането на ситуацията в Украйна, се е състоял по инициатива на Шолц и Макрон и е продължил 80 минути.

Владимир Путин предупреди Германия и Франция

Източник: Дарик

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • хитпет

    29 Май 2022

    Кой ли ти вярва ...

Реакции