<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145323" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАТО призова ...

Започна гласуването на референдумите за присъединяване към Русия в ДНР, ЛНР и Херсон, а Зеленски се обърна към руснаците (видео)

23 Септември 2022
0 493

Започна гласуването на референдумите за присъединяване към Русия в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, Херсонска област и руско-контролираните територии на Запорожка област. Общо те представляват около 15% от украинската територия.

Хората ще трябва да отговарят на леко различаващи се въпроси спрямо региона. А в Донецка област те ще бъдат само на руски език.

Окупираните области в Украйна обявиха дати за референдуми за присъединяване към Русия

“За излизане ли сте на Запорожка област от състава на Украйна, превръщането ѝ в самостоятелна държава и влизането ѝ в състава на Руската федерация с правата на неин субект” – така например е формулиран въпросът, на който трябва да дадат отговор жителите на тази област.

Централната руска избирателна комисия ще наблюдава провеждането на референдума.
Започна гласуването на референдумите за присъединяване към Русия в ДНР, ЛНР и Херсон, а Зеленски се обърна към руснаците (видео)
iStock

Гласуването ще продължи до 27 септември. Намеренията за организиране на референдумите бяха обявени във вторник от назначените от Русия власти в тези региони.

Приема се, че резултатите са ясни още отсега и че ще бъдат в полза на анексирането от Русия. Украйна обяви, че няма да признае референдумите.

Украинският президент Володимир Зеленски направи своето обичайно нощно видеообръщение. То по принцип е на украински, но днешното бе само наполовина на украински език.

Той се обърна на руски език към руските граждани.

“Ще обясня на руски какво се случва. В руските градове има протести срещу мобилизацията. Не са масови, но ги има. И това само по себе си означава нещо. И то не само в Москва и Петербург. Ние знаем какви са реалните настроения в руските региони. Ние виждаме, че хората в Дагестан, в Бурятия, в другите национални републики и области на Русия разбират, че просто са ги хвърлили на кучетата. Пращат ги на смърт.”

Европа обмисля нови санкции срещу Русия

“Защо дагестанците, например – или който и да е друг – трябва да гинат край Харков или под Донецк? Защото един човек в Русия е решил така за всички граждани на Русия. Друга причина няма. Той така иска. Вие вече сте съучастници във всички тези престъпления, убийства и изтезания на украинци. Защото сте мълчали. Защото продължавате да мълчите. И за вас сега настъпва времето да направите своя избор”.

Започна гласуването на референдумите за присъединяване към Русия в ДНР, ЛНР и Херсон, а Зеленски се обърна към руснаците (видео)
Facebook/Володимир Зеленський
“За мъжете в Русия това е избор дали да загинат или да живеят.”

“Дали да станат инвалиди или да запазят здравето си. За жените в Русия – изборът между това дали завинаги да изгубят мъжете си, синовете си, внуците – или все пак да се опитат да ги защитят от гибел, да ги защитят от войната, да ги защитят от един човек”, продължи Зеленски. 

“Само си представете колко народ искат да мобилизират! Ние знаем със сигурност, че призовките за 300 000 души са били напечатани и подписани предварително, преди изобщо да се появи решението за мобилизация. Нашето разузнаване доказа това. Но ръководството на руската държава всъщност се готви да привика в армията до един милион мъже. Това е основното, което в момента се премълчава”.

Киев и Москва извършиха най-мащабната размяна на пленници от началото на войната

“Ние знаем, че ще прибират всички, напълно безогледно. И не само военни резервисти, а просто мъже. Всеки, когото успеят да изплашат така, че да изпитва по-голям страх от това да се отклони от войната, отколкото от това да загине в тази война”, категоричен бе украинският държавен глава.

“55 000 руски войници загинаха в тази война за половин година. Десетки хиляди са ранени и инвалидизирани. Искате ли още? Не? Тогава протестирайте. Борете се. Бягайте. Или се предайте в украински плен. Това са вариантите за вас, ако искате да оцелеете”.

“Руски майки, не се съмнявайте, че децата на вашата държавна върхушка няма да се озоват на украинския фронт.”

“Тези, които взимат решенията във вашата страна, пазят децата си – а вашите деца даже не ги погребват.”

Немският журналист Джулиан Ропки публикува в Twitter видео, в което московчани изпращат синовете си на фронта.

“Предпочитат синовете им да воюват срещу невинната Украйна, вместо да се борят срещу режима на Путин”.

Започна гласуването на референдумите за присъединяване към Русия в ДНР, ЛНР и Херсон, а Зеленски се обърна към руснаците

Източник: СЕГА
Снимки: iStock, Facebook/Володимир Зеленський
Видео: Facebook/Володимир Зеленський

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции