<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116068" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задължителна...

Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност

22 Януари 2022
0 3397

Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност, съобщава NOVA.

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза. Това съобщава Здравното министерство.

Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност

Въвеждат срок на валидност на сертификатите за ваксинирани в ЕС?

Промяната се налага заради решение на Европейската комисия от 21 декември 2021 г. С него се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове. Няма да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen.

Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen. Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) ТУК след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.

До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини, отчитат от МЗ. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

Зелените сертификати за ваксинация с нов срок на валидност. Точка.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции