<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141256" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Алексей Нава...

Зеленски: Катастрофа в АЕЦ “Запорожие” ще застраши цяла Европа

16 Август 2022
0 442

Зеленски: Катастрофа в АЕЦ “Запорожие” ще застраши цяла Европа.

Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да предотврати инцидент в държаната от руснаци Запорожка ядрена централа. Това предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

България и още 41 държави настояват Русия да се оттегли от АЕЦ “Запорожие”

Зеленски: Катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа

“Ако светът не покаже сила и решителност да защитава една ядрена централа, това ще означава, че светът е изгубил”, заяви Зеленски в среднощното си видеобръщение. “Той ще изгуби пред тероризма. И ще се поддаде на ядрен шантаж”, допълни той.

Предупрежедение

Президентът на Украйна предупреди, че една катастрофа в ядрената централа “Запорожие” ще застраши цяла Европа, допълва Франс прес.

“На сигурно място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села”, заяви Зеленски.

“Всеки радиоактивен инцидент в централата “Запорожие” може да засегне страните от ЕС, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона. Всичко зависи от посоката и силата на вятъра”, предупреди той.

Възможности

“Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат”, добави той. Зеленски призова международната общност за приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж. 

“Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия”, каза той.

Руските сили превзеха ядрената централа “Запорожие”, която е най-голямата в Европа, малко след като нахлуха в Украйна.  От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Това поражда опасения от ядрена катастрофа и стана повод миналата седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Междувременно България и още 41 държави настояват Русия да се оттегли от АЕЦ “Запорожие”, пише в. Сега.

“Разполагането на руски военен персонал и въоръжение в ядреното съоръжение е неприемливо. То пренебрегва принципите на безопасност, сигурност и предпазни мерки”, пише в позицията. 

Зеленски: Катастрофа в АЕЦ “Запорожие” ще застраши цяла Европа

Източник: Дарик

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции