<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141463" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивш служите...

Жена от Саудитска Арабия получи 34-годишна присъда за използване на Twitter

17 Август 2022
0 240

Жена от Саудитска Арабия, която се е върнала в кралството за почивка, е осъдена на 34 години затвор. А причината е повече от абсурдна – имала акаунт в Twitter, като следвала и споделяла постове на дисиденти и активисти.

Случаят е последният пример за това как престолонаследникът Мохамед бин Салман се е насочил към потребителите на платформата в репресивната си кампания. Като в същото време контролира голям непряк дял в американската социална медия чрез саудитския инвестиционен фонд – Public Investment Fund (PIF), пише Darik.news.

Турция прехвърли на Саудитска Арабия делото за убийството на Джамал Хашоги

Салма ал-Шехаб, майка на две малки деца, първоначално беше осъдена да изтърпи три години затвор за “престъпление”, изразяващо се в използване на интернет сайт с цел “предизвикване на обществени безредици и дестабилизиране на гражданската и националната сигурност”. Но апелативният съд постанови нова присъда. А именно – 34 години затвор, последвани от 34-годишна забрана за пътуване.

Жена от Саудитска Арабия получи 34-годишна присъда за използване на Twitter
iStock

Според превод на съдебните протоколи, с които се е запознал The Guardian, новите обвинения включват твърдението, че Шехаб е ” подпомагалa онези, които се стремят да предизвикат обществени безредици и да дестабилизират гражданската и националната сигурност, като е следвал техните акаунти в Twitter и е препращал техни туитове”. Смята се, че тя все още може да поиска ново обжалване по делото.

По всичко личи, че майката на две деца не е бил водещ или особено активен саудитски активист нито в кралството, нито във Великобритания (където живеела). В Instagram, където има скромните 159 последователи, тя се описва като дентален хигиенист, медицински педагог, докторант в университета в Лийдс и преподавател в университета “Принцеса Нура бинт Абдулрахман”.

Twitter отказа да коментира случая. Оттам не отговориха и на конкретни въпроси за това какво влияние – ако изобщо има такова – има Саудитска Арабия върху компанията.

Жена от Саудитска Арабия получи 34-годишна присъда за използване на Twitter

Жена от Саудитска Арабия получи 34-годишна присъда за използване на Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции