<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146728" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Владимир Пут...

Журналистката Марина Овсянникова, която протестира в ефир срещу войната в Украйна, е избягала

05 Октомври 2022
0 1601

Журналистката Марина Овсянникова, която протестира в ефир срещу войната в Украйна, е избягала. Това е заявила самата тя, цитрана от Reuters.

Припомняме, че тя бе задържана от властите в Кремъл по обвинение в разпространяването на фалшиви новини.

Бягството

Преди броени дни Овсянникова бе обявена за издирване заради предполагаемо бягство от наложения ѝ домашен арест. Тя трябваше да остане под запрещение до 9 октомври, но държавната телевизия RT съобщи в събота, че е избягала заедно с 11-годишната си дъщеря.

Руските власти обявиха Марина Овсянникова за издирване

Нейният адвокат каза, че тя трябвало да се яви днес сутринта пред съд в Москва, но следователите не са могли да установят нейното местонахождение.

Журналистката Марина Овсянникова, която протестира в ефир срещу войната в Украйна, е избягала

Журналистката беше поставена под двумесечен домашен арест през август заради протест през юли. Тогава тя излезе с плакат, на който бе изписано: “Владимир Путин е убиец, а неговите войници са фашисти”.

Невинна

Журналистката Овсянникова остава под домашен арест, реши руски съд

В своето изявление в Telegram 44-годишната журналистка потвърди, че е избягала и разкритикува текста от наказателния кодекс, използван срещу нея. Тя заяви, че е преследвана заради “казване на истината”.

“Смятам се за напълно невинна и тъй като нашата държава отказва да се съобразява със собствените си закони, аз отказвам да се съобразя с мярката за задържане, наложена ми към 30 септември 2022 г., и се освобождавам от нея”, заяви Овсянникова в социалната мрежа.

Ако бъде призната за виновна в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили, тя може да получи присъда до 10 години затвор.

Между 5 и 15 години затвор грозят руската журналистка, излязла с антивоеннен плакат в ефир

Марина Овсянникова придоби международна известност през март. Тя разпъна плакат по време на на вечерните новини, на който пишеше “Спрете войната” и “Те ви лъжат”.

Русия прие нови закони срещу дискредитирането или разпространението на “умишлено невярна информация” за въоръжените сили на 4 март – осем дни след нахлуването в Украйна.

Журналистката Марина Овсянникова, която протестира в ефир срещу войната в Украйна, е избягала

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции