<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=107061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Появиха се но...

Зоран Заев оттегли оставките си като премиер и лидер на СДСМ

10 Ноември 2021
0 138

Зоран Заев оттегли оставките си като премиер и лидер на СДСМ, предава Mediapool.

Зоран Заев обяви, че оттегля подадените оставки като македонски премиер и лидер на СДСМ до нормализиране на ситуацията в държавата. Той поясни, че става въпрос за временно отлагане на оставките с цел да се опита да съхрани парламентарното мнозинство в полза на СДСМ.

Зоран Заев оттегли оставките си като премиер и лидер на СДСМ
Пред ръководството на СДСМ

“Днес бе взето решение за отлагане на двете оставки(като премиер и лидер на СДСМ). По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес“, каза Заев след заседанието на ръководството на СДСМ, което реши да отложи оттеглянето му.

Северномакедонският премиер Зоран Заев подаде оставка

“Искрено очаквам да има стабилизиране на демократичното парламентарно мнозинство. И преди всичко онова, което е с евроатлантическа ориентация, в подкрепа на мултиетническото ни общество, което подкрепя добросъседските отношения и положителните реформи в страната. Поради всички тези причини полагаме и сегашните усилия. Отново подчертавам, че на 31 октомври аз казах, че оставам за да помогна за запазването на парламентарното мнозинство и дори да се увеличи, ако има възможност. В близките дни ще разберем какво ще стане”, каза още Заев.

Зоран Заев оттегли оставките си като премиер и лидер на СДСМ

СДСМ ще работи за запазване на парламентарното мнозинство.

„Много е важно страната да не се връща към миналото, към разправии, както вътре в страната, така и навън, да бъдат застрашени евроатлантическите процеси на държавата. Освен това ние се намираме в условията на пандемия, на енергийна криза. Правителството днес взе сериозни решения по тези въпроси. Отговорността е важна, не само за всеки един гражданин, но и на политиците”, обясни Заев.

Зоран Заев оттегли оставките си като премиер и лидер на СДСМ
Атаката от страна на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ нарече Зоран Заев “измамник, който веднага трябва да подаде оставка”. Председателят на Народното Събрание Талат Джафери подкрепи решението на ръководството на СДСМ.

Македонски активисти подпалиха българското знаме в Скопие (видео)

“Зоран Заев взе правилно решение. Това нещо казвам като човек, който е част от мнозинството. Не трябва да се водим от емоциите”, каза още Талат Джафери.

Северномакедонски политик скандализира с обидно и вулгарно изказване за българите

В понеделник ВМРО-ДПМНЕ внесе искане за гласуване на вот надоверие на кабинета на Заев. Лидерът на партията твърди, че има подкрепата на 61 народни представители в 120-местния парламент на РСМ. Гласуването трябва да се състои в четвъртък

Зоран Заев оттегли оставките си като премиер и лидер на СДСМ

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции