<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130365" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цената на Бит...

Асен Василев: През септември ще стане ясно дали ще има по-високи нива на инфлация (видео)

21 Май 2022
0 482

През септември ще стане ясно дали ще има по-високи нива на инфлация. Това заяви финансовият министър Асен Василев пред bTV.

Според Василев антикризисните мерки не са проинфлационни.

И обясни защо: „Те биха били, ако бюджетният дефицит растеше, тъй като това означава, че ще наливаме повече средства в икономиката, създавайки по-голям дефицит. Това, което ние правим, е допълнителните приходи, които се очакват, да се връщат обратно в икономиката и при най-уязвимите групи целево. Така че от тази гледна точка не би следвало да създадат допълнителна инфлация“.

Коалицията прие 0% ДДС върху хляба и 25 стотинки отстъпка за горивата (видео)

Асен Василев: През септември ще стане ясно дали ще има по-високи нива на инфлация (видео)
Снимка: bTV/стопкадър
Прогнози за инфлацията

Асен Василев коментира, че в момента инфлацията не идва толкова от енергийни продукти, а от храни, транспорт, облекла и обувки.

„Всъщност остава последно строителната инфлация да влезе в икономиката и можем да стигнем до по-високи нива. Това ще го знаем чак септември по две причини. Първата, трябва да видим какво ще стане с цените на храните, защото в момента има недостиг, огромен. Индия затвори износа на зърно, има голямо количество зърно в Украйна, което не е ясно дали ще успее да стигне до международните пазари. Цените на торовете се вдигнаха драматично, което оскъпява цялата продукция. Цените на зърното влизат съответно и в месото. Около 20% е увеличението на хранителната кошница към момента, а през лятото не очакваме някакви драматични движения. Въпросът е какво ще се случи есента“, заяви Василев.

Той допълни, че при актуализацията на бюджета има заложени буфери, за да може да се реагира при необходимост.

Асен Василев: През септември ще стане ясно дали ще има по-високи нива на инфлация (видео)
Снимка: iStock
Цената на хляба

Относно цената на хляба Асен Василев подчерта, че тя зависи от хлебопроизводителите и от стойността на зърното. А цената на зърното се покачи драматично покрай кризата с Украйна.

„Това, което държавата може да направи, е да не оскъпява хляба с 20%“, посочи министър Василев.

А вече хлебопроизводителите ще преценяват дали да си вземат тези 20%, за да увеличат печалбите или не, допълни той.

Асен Василев: България няма да плаща за газ в рубли (видео)

КЗК: Не се оплаквайте от скъпите горива, а давайте сигнали
Снимка: iStock
Горивата

Акцизът на пропан-бутана е част от акциза на горивата, той не е метан и природен газ, съответно няма как да бъде намален, тъй като вече е на минималната ставка, отбеляза Асен Василев.

„Акциз на газ можем да освободим, тъй като общото потребление на газ в енергийния микс на страната е под 15% и имаме право по евродиректива да го намалим. Но за пропан-бутана специално 25-те стотинки отстъпка също важат, така че там не би следвало да има проблем. Мисля, че и намаленото ДДС за газа, което сме сложили, също ще важи“, каза Василев.

Очакванията са около 1 млн. семейства да се възползват от мярката, която ще важи само за автомобили с български талон. Тя е насочена основно към уязвимите групи от населението, тъй като отстъпките ще важат за най-ниския клас горива.

Пенсиите

Според министър Василев дефицитът в НОИ ще се увеличи, но малко.

„Ще се върне горе-долу около 50 на 50, както беше преди това – 50% самофинансиране, 50% финансиране от държавния бюджет, което не е много устойчиво във времето, но е това, което имаме от самото начало на пенсионната система в България. По една проста причина – вие знаете, че имаше един период, в който реално всичко, което би следвало да е натрупано за финансиране на пенсионната система, изчезна“, обясни още министърът.

В момента през пенсионните вноски се финансират половината пенсии, а през другите бюджетни постъпления – другата половина, допълни Василев.

1 януари 2024 г. остава датата за приемане на еврото (видео)

Асен Василев: През септември ще стане ясно дали ще има по-високи нива на инфлация (видео)
Снимка: iStock
Без повече дълг и без отдалечаване от еврото

В момента Българя има второто най-ниско ниво на дълг към брутен вътрешен продукт в целия Европейски съюз, обясни финансовият министър. Той допълни, че страната ни е далеч от минималната гранична стойност на дълг, която би ни попречила за еврозоната.

„Дългът, който ще се тегли, е в рамките на обема, заложен с бюджета още от февруари. Допълнителен дълг на този, който е заложен февруари месец, не се предвижда“, отбеляза Василев.

Отношенията с президента

Министър Василев коментира, че с президента Румен Радев имат еднаква позиция по това, че трябва да се подпомогнат най-уязвимите граждани.

„Тази криза, която се вижда по повод инфлацията, която е и в Европа, и в Щатите, в България е изпреварваща и малко по-високо, просто защото сме по-бедни, тоест храните и енергийната кошница са много по-голяма част от нашата кошница от продукти. И мисля, че и президентът, което каза, е „това са много добри намерения, нека да ги видим реализирани и превъплътени в законодателство“. Това смятаме да направим и с актуализацията на бюджета“, уточни Василев.

Природният газ поскъпва с 13,7% от май (видео)

Асен Василев: През септември ще стане ясно дали ще има по-високи нива на инфлация (видео)
Снимка: iStock
Асен Василев не очаква парното да скочи с 50%

Комисията за енергийно и водно регулиране трябва внимателно да прегледа сметките, коментира финансовият министър по повод очакванията на част от топлофикациите за поскъпване на парното с 50%.

„Това го казвам от собствен опит. 2013 година влязох в правителството като министър на икономиката, енергетиката и туризма в една толкова тежка ситуация – хора се палиха по улиците заради високите цени на тока. Около три седмици по-късно всички дружества, държавни и недържавни, поискаха увеличение на цената с 40%. Направи се преглед на разходите, как се натоварва системата, какво може да се спести и накрая се стигна до увеличение от 1 до 2% за две от дружествата и намаление с половин процент за едно. Тоест, когато чуете увеличение с 50%, първото нещо е да се прегледат всички разходи. Да се види реално дали това са мечтите и желанията на някой и дали всичко е оптимизирано. Като се направи оптимизация, обикновено процентите спадат драматично“, подчерта финансовият министър Асен Василев.

Източник и видео: bTV

Асен Василев: През септември ще стане ясно дали ще има по-високи нива на инфлация (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции