<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131696" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Азербайджан пуска газ за България, щом заработи интерконекторът ни с Гърция

31 Май 2022
0 534

Азербайджан пуска газ за България, щом заработи интерконекторът ни с Гърция, предава.

Това стана ясно при посещението на министъра на външните работи Джейхун Байрамов у нас. Изграждането на интерконектора между България и Гърция се очаква да бъде завършено в най-скоро време. Така българската страна ще може да получава всички количества от договорения азерски природен газ.

Кирил Петков: От 1 юли ще получаваме азерски газ

Байрамов е на посещение у нас по повод 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Той се срещна с българския министър на външните работи Теодора Генчовска.

Азербайджан пуска газ за България, щом заработи интерконекторът ни с Гърция
БулФото

Министърът припомни, че Азербайджан ще доставя газ на България в продължение на 25 години, каквато е договорката между двете страни.

“България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. Сигурни сме, че връзката с Гърция скоро ще бъде завършена и България ще започне да получава по нея азерски газ. Това ще даде голям принос за енергийната сигурност на страната ви в това непостоянно време”, заяви Байрамов.

И подчерта, че страната му и техните партньори са изпълнили своята част от договора за доставка на газ за България, Италия и Гърция, изграждайки Трансадриатическия коридор. По него газът е бил пуснат в последния ден на 2020 година.

В чест на 30-годишните дипломатически отношения

Възстановяването на пряката авиолиния Баку – София – Баку е било тема на разговорите между висшите дипломати на двете страни. По думите на министър Генчовска, страната ни е отправила покана за посещение към азербайджанския президент Илхам Алиев.

“Дипломатическите отношения между страните ни наброяват само 30 години, но историята на отношенията между двата народа е много по-дълга”, заяви Байрамов.

Любопитна подробност от изказването му е, че произведения на български автори като Иван Вазов, Христо Ботев и Емилиян Станев са преведени в Азербайджан и се четат от хората там.

Във връзка с 30-ата годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете държави ще бъде открита специална фотоизложба.

Азербайджан пуска газ за България, щом заработи интерконекторът ни с Гърция

Източник: Dir.bg

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции