<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127722" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 57 000 са ук...

България се изкачва с 21 места в класацията на “Репортери без граници” за свобода на словото

03 Май 2022
0 212

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” (RSF) и вече заема 91 място, в сравнение със 112-о миналата година, предаде NOVA.

МВР призна официално, че журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно задържан от полициятаМВР призна официално, че журналистът Димитър Кенаров е бит и незаконно задържан от полицията

Индексът оценява свободата на словото в 180 държави и територии. Тазгодишното проучване показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Това води до увеличаване на разделението вътре в държавите, както и между тях, отбелязва организацията.

АЕЖ: Български журналисти също са заплашени от военната цензура в Русия

Руската инвазия в Украйна

След инвазията на Русия в Украйна страната се намира на 155-то място, докато западната ѝ съседка е на 106-то.

Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който използва законодателен арсенал, за да ограничава информираността на обществото. Същото прави и с Хонконг (148 място в класацията), смятат още от “Репортери без граници”. В САЩ медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място. Норвегия, Дания и Швеция заемат първите три места в класацията.

Още надолу: България вече е на 112-то място по свобода на словото

Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък, благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в ЕС в класацията.

Световен ден на свободата на печата
България се изкачва с 21 места в класацията на &#8220;Репортери без граници&#8221; за свобода на словото

3 май е Световният ден на свободата на печата. По този повод Асоциацията на европейските журналисти в България отправя покана към всички български журналисти и медийни експерти да участват в шестото националното проучване върху свободата на изразяване в страната.

АЕЖ-България провежда изследването от 2011 г. насам. Въпросникът изследва формите на натиск, автоцензурата и актуалните проблеми в медийната среда. Тази година ще бъдат наблюдавани и ефектите, които оставят върху журналистите: пандемията, военният конфликт в Украйна, дезинформацията. Специален фокус в анкетата са съдебните дела срещу журналисти, т.нар. стратегически съдебни дела срещу публично участие (SLAPP).

АЕЖ настоява трима депутати да отговорят как ще търсят отговорност от журналисти

По традиция изследването започва на 3 май, когато професионалната журналистическа общност по целия свят отбелязва Световния ден на свободата на печата. Анкетата ще бъде отворена за попълване в продължение на един месец – до 5 юни 2022 г.

България се изкачва с 21 места в класацията на “Репортери без граници” за свобода на словото

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции