<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117930" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тенисистката...

“Джу И падна” събра 200 млн. гледания: Тъмната страна на китайския спорт

07 Февруари 2022
0 8097

“Джу И падна” събра 200 млн. гледания: Тъмната страна на китайския спорт, пише Булевард България.

Историята на състезателката по фигурно пързаляне Джу И е коренно различна от тази на фрийстайл-скиорката Айлин Гу, въпреки че и двете са родени в Калифорния и са избрали да се състезават под китайски флаг. Разликата е там, че 18-годишната Гу има огромен шанс да спечели три златни медала – затова е лицето на зимните спортове в Китай и всички ѝ се възхищават. Джу обаче падна на леда в първото си състезание на Игрите и вече е подложена на атаки в социалните мрежи.

Дебют на Олимпийски игри

В дебюта си на Олимпиада 19-годишната Джу беше готова да се докаже пред публиката в Пекин. Грешките обаче ѝ костваха падане до последното място в кратката програма тази неделя. Представянето ѝ доведе до вълна от критики в Weibo, където хаштагът „Джу И падна“ събра 200 милиона показвания за няколко часа.

Тенисистката Пън Шуей се срещна с президента на МОК и отрече да е била изнасилвана

В неделните следобедни часове той е бил цензуриран по неясни причини. Много китайци обаче вече бяха изразили позиция, че вместо родената в САЩ Джу, китайската федерация е трябвало да даде шанс на местно момиче. „Това е позор“, пише един от потребителите и събира над 11 хиляди харесвания.

"Джу И падна" събра 200 млн. гледания: Тъмната страна на китайския спорт
Снимка: AP

В откриващата си комбинация Джу И се удари в стената, а след това пропусна още един скок. Овациите от трибуните на стадиона бързо преминаха в освирквания, защото Китай осъществи регрес до пето място в класирането. И все пак това се оказа достатъчно за преминаване към следващия кръг на състезанието.

„Разочарована съм и малко смутена“, призна 19-годишната състезателка след надпреварата, като не скри сълзите си. „Мисля, че чувствах много голямо напрежение, защото знам, че всички в Китай бяха изненадани от селекцията за индивидуалната надпревара при жените и наистина исках да им покажа, че мога да се справя. За жалост, не успях“.

&#8220;Джу И падна&#8221; събра 200 млн. гледания: Тъмната страна на китайския спорт
Снимка: AP
Китайските спортисти са поставени под огромен натиск

Китайските спортисти са подложени на огромен натиск да постигнат добри резултати на Олимпийските игри. Броят на медалите отдавна се изтъква от китайското правителство като знак за национална сила. В миналото много от атлетите са били подложени на негативни реакции заради слаби резултати.

Джу е сред поне дузина родени в чужбина спортисти, състезаващи се за Китай през последните години. Родена е в Лос Анджелис, в семейство на китайски имигранти в САЩ. През 2018 избира да се състезава за родината на родителите си и се отказва от американското си гражданство. Сменя и името си от Бевърли Джу на Джу И.

"Джу И падна" събра 200 млн. гледания: Тъмната страна на китайския спорт
Снимка: AP

В Китай обаче не приемат всичко това с положителна нагласа – напротив, дори критикуват Джу, че не може да говори отлично езика. „Моля ви, оставете я да научи първо китайски, преди да говори за патриотизъм“, пише един от потребителите в Weibo.

Други я вземат на мушка заради „привилегиите“, които си е осигурила чрез семейството си. Баща ѝ Джу Сонгчун е известен учен, печелил редица награди за разработките си в сферата на изкуствения интелект. Той се е присъединил към Пекинския университет през 2020, местейки се от Калифорнийския университет.

Пекин 2022: една съмнителна Олимпиада

Родената в Сан Франциско Айлин Гу

Атаките срещу състезателката по фигурно пързаляне са в пълен контраст с огромната популярност сред китайците на родената в Сан Франциско Айлин Гу. Талантливата 18-годишна скиорка, състезаваща се в свободните ски дисциплини, владее перфектно мандарин и е запозната с всеки детайл от китайската култура.

&#8220;Джу И падна&#8221; събра 200 млн. гледания: Тъмната страна на китайския спорт
Снимка: AP

Тя се превърна в неофициалното лице на Пекин за Олимпийските игри, като образът ѝ е навсякъде в държавните медии, рекламиращи зимните спортове. Гу се появява все по-често и в реклами на китайски брандове.

В понеделник Айлин започна похода към медалите с класиране за финала в първото си състезание – дисциплината „Big Air“. Със силен първи опит и солиден трети скок тя финишира в топ 5 сред всички 25 участнички. Първите 12 се отправят към последния етап, който е във вторник.

Интересното е, че дядо ѝ по майчина линия е работел в Министерството на жилищното строителство и развитието на градските и селските райони на Китай. Майка ѝ Ян Гу емигрира за САЩ преди около 30 години, за да получи по-качествено образование.

През 2019, след няколко сезона, в които се състезава за САЩ и печели едно от състезанията на Световното първенство, Айлин Гу избра оттук нататък да представлява Китай.

“Джу И падна” събра 200 млн. гледания: Тъмната страна на китайския спорт

Източник: Булевард България

Снимки: AP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции