<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137130" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гроздан Кара...

Експерти: Глобалната енергийна криза ще се задълбочи

13 Юли 2022
0 452

Експерти: Глобалната енергийна криза ще се задълбочи.

Хиляди в Украйна искат Зеленски да разреши еднополовите бракове

Експерти: Глобалната енергийна криза ще се задълбочи

Натискът върху предлагането на енергия в целия свят, който предизвика огромен недостиг и изпрати цените на горивата до небето може и да се задълбочи. Това предупреждава директорът на Международната агенция по енергетика.

По време на глобален енергиен форум в Сидни, Фатих Бирол заяви, че “светът никога не е претърпявал толкова дълбока и сложна енергийна криза. Може и да не сме преминали пика на кризата, която засяга целия свят”.

Цялата енергийна система е беше разтърсена от нахлуването на Русия в Украйна. Руснаците бяха най-големият износител на нефт и природен газ и основен доставчик на суровини.

Спиралата

Нарастващите цени увеличават разходите за горива по бензиностанциите, отопление на домовете и захранване на индустрии по света. То се отразява на инфлационния натиск и води до съпровождани с насилие протести от Африка до Шри Ланка.

Експерти: Глобалната енергийна криза ще се задълбочи

Подобно на кризата с петрола от 70-те години на миналия век, която доведе до огромен скок в ефективността на горивата и бум в атомната електроенергия, светът може да възприеме по-бързо правителствени политики, които да ускорят прехода към чиста енергия. Това каза ощеБирол. Междувременно, сигурността на доставките от нефт и газ ще продължи да бъде предизвикателство за Европа. Но и за други региони.

“За Европа предстои изключително тежка зима. Това е огромен проблем и вероятно ще има сериозни последици за глобалната икономика”.

Геополитика

САЩ и техните съюзници предизвикват президента Владимир Путин заради войната в Украйна. Те търсят алтернативи на руския износ и последиците от техните действия подчертаха необходимостта от намаляване на зависимостта от изкопаемите горива. Това заяви министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм на същия форум.

„Нашите действия за употреба на чиста енергия в световен мащаб може да се окажат най-добрият план за мир от всички, които имаме”, каза тя.

Страните трябва да внимават и да не разчитат на един доминиращ енергиен доставчик след като преминат към чиста енергия. Както правеха до сега с Русия, каза Гранхолм.

„Китай има огромно влияние върху голяма част от технологиите и веригите за доставки и това в крайна сметка може да ни направи уязвими, ако не развием собствени вериги за доставки“, каза още тя.

Контрол

Китай контролира около 80% от глобалните вериги за доставки на слънчева енергия. А по данни на МАЕ се очаква този процент да нарасне до 95% до 2025 г. Китай доминира голяма част от сектора на литиево-йонните батерии. Той е ключов производител на вятърни турбини и се стреми бързо да изгради капацитет в технологията за чист водород. 

Развитие, включително ограничаване на вноса на продукти от китайския регион Синдзян от страна на САЩ и дълго обсъждан данък в Европа върху вноса на стоки, произведени с високовъглеродна енергия, може да помогне за разнообразяване на веригата за доставки на слънчева енергия чрез създаване на възможности за производители като Индия. Това каза на конференцията Мартин Грийн, професор в Университета на Нов Южен Уелс.

“Като изградим устойчиви вериги за доставка на чиста енергия, можем да защитим нашите икономики от сътресенията на следващата криза”, каза министърът на изменението на климата и енергетиката на Австралия Крис Боуен в реч на форума. “Няма време за губене.”

Експерти: Глобалната енергийна криза ще се задълбочи

Източник: Блумбърг

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции