<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150114" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ПП внесе прое...

ГЕРБ и ПП решиха разговорите да продължат в експертни групи

08 Ноември 2022
0 398

Първата съвместна среща на ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната” приключи със съгласието на двете политически формации разговорите да продължат в експертни групи. В тях се предложи да участват и представители на другите политически партии в парламента, както и лица от Министерството на финансите.

Основната тема на срещата бе държавният бюджет. От ГЕРБ неуспешно се опитаха да отклонят разговора към постигане на “широко мнозинство”, но ПП се съсредоточиха върху икономическите показатели.

Ще има среща между ГЕРБ и “Продължаваме промяната” (видео)

Търканията между “ГЕРБ-СДС” и “Продължаваме промяната”

Десислава Атанасова и Кирил Ананиев водиха разговора от страна на ГЕРБ-СДС, а от ПП – Асен Василев и Кирил Петков. Атанасова отправи двусмислени поздрави към “представителите на втората по големина политическа сила” и заяви, че трябва да се постигне базов консенсус по важни за гражданите политики.

ГЕРБ и ПП решиха разговорите да продължат в експертни групи
Продължаваме Промяната/Facebook/стоп кадър

Атанасова също така отбеляза, че някои от приоритетите на ПП вече са одобрени от НС. С това тя визираше решението на парламента за влизане на България в еврозоната през 2024 г., както и решението, задължаващо служебния кабинет да внесе цялото необходимо законодателство по Плана за възстановяване и устойчивост. Атанасова настоя да се обърне специално внимание на проблемите с вътрешната сигурност. Припомняме, че снощи бе застрелян граничен полицай до Елхово, близо до границата ни до Турция.

Кирил Петков отбеляза, че ПП ще остане конструктивна опозиция и срещата не е за разговори за формиране на правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Той посочи, че допълнителните социални разходи, предвидени от ПП, предвиждат бюджетният дефицит да се запази в рамките на 3%. Това бе посочено като противоречие от ГЕРБ.

Какви са условията на ПП за управление заедно с ГЕРБ и ДБ? (видео)

ГЕРБ и ПП решиха разговорите да продължат в експертни групи
Продължаваме Промяната/Facebook/стоп кадър

Атанасова пожела на днешната среща да се постигне “базов консенсус”, а впоследствие експертни групи на двете формации да доработят детайлите. Тя обаче настоя да се търси решение на политическата криза с консенсус по някои теми. След това разговора може да се разшири и към другите парламентарни сили, подчерта тя.

“Бюджет или антиинфлационни мерки се приемат с широко мнозинство. Нека заедно да търсим това парламентарно мнозинство. Колегите от БСП също имат социална програма”, каза тя. Според нея трябва да се разгледа къде съвпадат приоритетите на ГЕРБ и ПП. След това, експертите могат да обсъдят останалото.

ГЕРБ и служебният кабинет предлагат варианти за по-евтино гориво

Продължаваме промяната – с презентация, ГЕРБ – без презентация: Ананиев я оставил вкъщи

Асен Василев бе подготвил презентация за предложенията на ПП и как те се “вписват в макрорамката”. Той бе много подробен в обясненията си и призова представителите на ГЕРБ-СДС да подкрепят искането на ПП служебният кабинет да внесе истински проектобюджет.

ГЕРБ и ПП решиха разговорите да продължат в експертни групи
Продължаваме Промяната/Facebook/стоп кадър

Делян Добрев се обади и обяви, че прогнозите на Василев за макроикономическите параметри не съвпадат с изчисленията на БНБ и Министерството на финансите. Той изрази мнение, че ако се приемат всички предложения на ПП, бюджетът ще бъде натоварен с по-тежък дълг догодина. “Не трябва да си играем с огъня, особено що се отнася до бюджета”, каза той. Също така добави, че ГЕРБ имат предложение да се увеличи минималната работна заплата не на 860 лева, а на 900, защото се смятало по-лесно така.

ПП внесе проектозакон за намаляване на цените на горивата

Василев посочи, че сметките му се основават на прогнозни данни на служебното правителство. Той също така изрази предпочитание да разговаря по темата с Кирил Ананиев, бивш финансов министър от ГЕРБ. Кирил Ананиев отбеляза, че прогнозите на ПП не са актуализирани и се основават на данни от преди половин година. Ананиев заяви, че скоро прогнозите на МВФ ще бъдат обновени и така ще може да се направи реална оценка на прогнозите за БВП на България. Бившият финансов министър от ГЕРБ призова за по-задълбочен разговор по бюджетните теми.

Той също бил подготвил презентация, но тъй като не знаел, че ще се презентира на срещата, не я донесъл.

ГЕРБ и ПП решиха разговорите да продължат в експертни групи
Продължаваме Промяната/Facebook/стоп кадър
Краят на срещата – консенсус разговорът да продължи в експертни групи

Кирил Петков също се включи преди края на срещата. Той заяви, че работната дискусия върху проблемите на гражданите трябва да продължи. Политическата нестабилност, смята той, може да се обсъжда “отстрани”.

В края на едночасовата среща Петков отново повдигна темата за искането на ПП служебният кабинет да внесе проектобюджет. Атанасова обаче настоя първо да се види какво ще реши експертната група. Тя изрази надежда, че работните групи ще заработят тази или друата седмица.

ГЕРБ и ПП решиха разговорите да продължат в експертни групи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции