<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115154" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Възраждане" ...

Как династията Асад трупа богатства с наркотици

14 Януари 2022
35 872

Каптагонът прогонва умората и глада, кара хората да се чувстват бодри и силни. В Сирия забраненият наркотик се е превърнал в най-доходоносния износ за режима на Асад. А през миналия век е бил произвеждан и в България, разказва Дойче веле.

Кокаин за бедни – така наричат каптагона, който в момента масово се произвежда в страни като Сирия, Ирак и Ливан. През миналия век и България беше в списъка на големите производители на забранения наркотик, който всъщност е разработен като лекарство през 1961 година от германската фирма “Дегуса”.

Каптагонът прогонва болки и умора

Миналия месец ливанската митница конфискува 9 милиона таблетки каптагон, скрити в пликчета в голяма пратка портокали, съобщи Франс прес. 

Амфетаминовият препарат, който помага при болки и умора и повишава дееспособността, най-вероятно е произведен в Сирия. Режимът на Башар Асад, който доведе страната до просешка тояга след 11 години война и освен това търпи допълнителни щети заради международните санкции, явно има нов план: наркотиците. До това заключение стига в своя статия по темата германският вестник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ).

Как династията Асад трупа богатства с наркотици

Според международните медии, един от основните потребители на каптагона е Саудитска Арабия, където една таблетка може да струва до 25 долара. Според някои оценки, 40% от младите мъже между 12 и 25 години в Саудитска Арабия взимат каптагон.

В Тайланд дори възникнаха специални луксозни клиники с басейни и спа, където богати саудитци карат лечение за отказване от наркотика. Т.нар. “Ислямска държава” също поддържаше бойния дух на своите джихадисти с каптагон. Същото важи и за всички въоръжени групировки, които участваха в гражданската война в Сирия.

Но към каптагона посяга и цивилното сирийско население, измъчено до крайност от насилия, мизерия и глад. Само че тези хора могат да си позволят заветните таблетки само с много по-ниско качество и повече примеси. Експерти твърдят, че често пъти в таблетките изобщо няма амфетамин, а преобладават примеси като кофеин, хинин, теофилин и хлорокин.

Каптагонът – най-доходоносният износ за режима на Асад

“Ню Йорк Таймс” пише, че само през 2020 година по цял свят са били конфискувани количества сирийски каптагон на обща пазарна цена над 3 милиарда долара. Предполага се, че в Сирия е бил произведен в пъти повече от този наркотик, а хапчетата са достигнали до крайните потребители.

Продукцията и разпространението на наркотика били в ръцете на 4-та дивизия от сирийската армия, подчинена на по-малкия брат на Башар Асад. Но производството на каптагон в Сирия не потръгва чак през войната, неговите корени се крият 50 години назад, когато възниква кървавият режим на династията Асад.

Днес, далеч от погледа на световната общественост, каптагонът се превръща в най-доходоносния износ за режима на Башар Асад, пише швейцарският “Нойе Цюрхер Цайтнг” (НЦЦ), чиято статия по темата е озаглавена “Как Сирия се превърна в нарко-държава”.

Как династията Асад трупа богатства с наркотици
SANA/Handout via REUTERS/

Авторът ѝ Улрих фон Шверин припомня, че оригиналният препарат на германската фирма е бил забранен още през 1986 година заради тежките странични ефекти: депресии, халюцинации и паник атаки.

Въпреки това “кокаинът за бедни” е популярен по цял свят, понеже прогонва умората, глада и страховете, а хората, които го приемат, първоначално се чувстват супер бодри, концентрирани и еуфорични. Тъкмо поради това въздействие малките бели таблетки са популярни не само като парти-дрога, сред студенти в сесия и работещи нощна смяна, но и сред участниците във въоръжени конфликти.

Специалистката Каролин Роуз казва пред НЦЦ, че каптагонът минава за мек наркотик, а мнозина вярват в неговите позитивни свойства, тъй като е бивше лекарство.

Засега белите таблетки все още не са популярни на черния наркопазар в Европа или в САЩ, където се предлагат доста други стимуланти. Поради това специалистите се опасяват, че режимът на Асад може да премине към производство и трафика на други, още по-опасни вещества като кристал мет или хероин.

Как династията Асад трупа богатства с наркотици

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции