<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108440" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще останат ли...

Министър Кацаров: Зелените сертификати си свършиха работата (видео)

18 Ноември 2021
0 3564

“Зелените сертификати си свършиха работата” – това обяви в ефира на NOVA служебният здравен министър професор Стойчо Кацаров.

„Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Успяхме! Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата”, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Евростат: Допълнителната смъртност в България през септември е над 50%

Министър Кацаров: Зелените сертификати си свършиха работата (видео)

Най-важното според него е, че те са били приети от обществото. Здравният министър е на мнение, че обществото е приело този тип мерки и факта, че те вършат работа. Той посочи, че зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението.

„Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Нали така? Трябва да се признае”, твърди д-р Кацаров.

Според него рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа.

„Нивата на ваксинация досега бяха прекалено ниски. Слава Богу, откакто беше въведен зеления сертификат, тя се е увеличила 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря сега, и да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от населението, ще има много по-малко смъртни случаи”, смята здравният министър.

Той е на мнение, че няма да бъде нужно хората да се задължават за ваксинация, ако приемат, че тя е необходима и това е правилният подход.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции